Helyi közélet

2015.03.05. 13:19

Mindent a kardiológiáról

Debrecen - A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika az ország egyik legnagyobb intézetévé vált.

Debrecen - A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika az ország egyik legnagyobb intézetévé vált.Édes István és Czuriga István professzorok 20 évvel ezelőtt, négyszáz résztvevővel indították útjára a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferenciát. Idén közel ezren gyűltek össze, hogy visszatekintsenek az elmúlt két évtizedre, megismerjék az aktualitásokat, új szakmai irányelveket.

Új eljárások

– Az utóbbi években teljesen új technikákat vezettünk be a betegellátásba. Nagy előrelépést jelent többek között az úgynevezett TAVI: a beteg mellkasának felnyitása nélkül, a combverőéren keresztül ültetjük be a műbillentyűt. Az eljárást elsősorban olyan idős betegeknél szoktuk alkalmazni, akinél a nyitott szívműtéteknek nagy a kockázata. A másik ilyen beavatkozás, a veseartériának az égetése nehezen kezelhető, magas vérnyomású betegekben. Előbbiből már 25-öt, utóbbiból 45-öt végeztünk el – fogalmazott Édes István, aki kardiológiában való nagy változást a 2000-es évekre datálja.

Mint kifejtette, 2005 és 2008 között az Augusztán mintegy 13 milliárd forintból újultak meg az épületek, s vált a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika az ország egyik legnagyobb intézetévé. – A beruházás kitétele volt, hogy 11 százalékkal csökkentenünk kellett a kardiovaszkuláris halálozások számát, ezzel szemben örömmel mondhatom, hogy 30 százalékos javulást értünk el – hangsúlyozta a professzor.

Czuriga István hozzátette: Létre jött a 24 órás katéteres készenlét, ami azt jelenti, hogy ha valaki Debrecenben akár éjjel kettőkor kap egy szívinfarktust, azonnal meg tudják műteni. Ilyen nem volt korábban, s belehaltak az emberek. Továbbá statisztikai adatok bizonyítják, hogy Debrecen környékén vannak olyan kisebb területek, ahol a születéskor várható átlagos élettartam már utolérte a svájci adatokat. Tehát javulás szempontjából az elsők között vagyunk az országban.

Az ország legkedveltebb kardiológiai konferenciáját március 4–7. között rendezik meg a Kölcsey Központban.

HBN–PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában