Helyi közélet

2015.03.03. 13:23

Közlemény - Új eljárás lesz a pénzváltók kirablójának ügyében

Debrecen, Nyíregyháza - A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Margit vezette tanácsa eljárási szabálysértésből adódó megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasította a Nyíregyházi Törvényszéket.

Debrecen, Nyíregyháza - A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Margit vezette tanácsa eljárási szabálysértésből adódó megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasította a Nyíregyházi Törvényszéket.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság nem tárta fel az összes bizonyítékot, a sértettek tanúvallomásával sem foglalkozott teljes részletességgel, a sértettek kihallgatásakor jelen lévő tolmácsot sem figyelmeztette a hamis tolmácsolás következményeire. Mindenképpen szükség lett volna a védelem által megjelölt tanúk kihallgatására is. Az ilyen mértékű bizonyítás azonban meghaladja a másodfokú bíróság hatáskörét. A cselekmény tárgyi súlya, illetve a szökés elrejtőzés veszélye miatt az ítélőtábla rendelkezett arról, hogy a vádlott a megismételt eljárás, tárgyalás előkészítő szakaszáig előzetes letartóztatásban marad. Ez ellen a vádlott és védője fellebbezett a Kúriához. A megismételt eljárásban a Nyíregyházi Törvényszék új tanácsa fog eljárni.

Az ügyről

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2014 májusában K. Zs. volt r. ftörm. vádlottat 2 rb. társtettesként elkövetett rablás és társtettesként elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette miatt 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2009 februárja és 2012 decembere között a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság Bevetési Főosztály állományában, Nyírbátorban teljesített szolgálatot, mint járőrvezető. A vádlott és ismeretlen társai megtudták, hogy a Csengersimai Határátkelőhelyen Romániából Magyarországra rendszeresen, a hajnali órákban két román állampolgár érkezik pénzváltás céljából, akik nagyobb összegű pénzt tartanak maguknál. 2012 októberének végén a vádlott és társi elhatározták, hogy a két román állampolgárt rendőrségi öltözetben, intézkedést színlelve megállítják és a náluk lévő készpénzt megszerzik. Megállították és ellenőrizték a gépkocsival közlekedő B. C. és a mögötte szintén gépkocsival közlekedő B. I. sértetteket, akiket az iratok bemutatására és a csomagtartó kinyitására kértek. Amikor B. C. sértett kinyitotta az autó csomagtartóját, az egyik ismeretlen elkövető a fején megütötte, amitől a sértett néhány másodperces emlékezetkiesést szenvedett. B. I. is kiszállt az autójából és a csomagtér kinyitásakor az elkövetők testszerte ütlegelni kezdték. B. I. sértett autójából magukhoz vettek egy sporttáskát, amiben 4.000.000.- Ft értékű készpénz volt különböző pénznemekben. Majd beültek B. C. sértett autójába és elhajtottak. Az autóban szintén egy sporttáskában 2-3.000.000.- Ft közötti összeg volt különböző pénznemekben valamint a csomagtartóban további 20.000.000.-Ft és 20.000.- Euró. A két sértett utánuk hajtott a másik gépkocsival, azonban Szamosbecs község határánál lévő hídnál szem elől tévesztették a járművet és az elkövetőket. A sértettek a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését.

- Debreceni Ítélőtábla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában