Helyi közélet

2015.03.31. 14:03

Költészet úton és sínen is

Debrecen - Minden eddiginél színesebb programot állítottak össze a verskedvelőknek.

Debrecen - Minden eddiginél színesebb programot állítottak össze a verskedvelőknek.Nehéz a vers élvezetének átadni magunkat ha tőlünk félméterre éppen egy mobiltelefonos beszélgetés zajlik, de a 13. költészeti fesztivál szervezői erre is vállalkoztak, amiből kedden ízelítőt is adtak. A Versben utazunk című program ötlete ugyan jónak tűnik, ám a menetrendszerinti villamoson utazóknak csak kicsi hányadát sikerült kizökkenteni mindennapi szerepéből – talán majd a fesztivál idején.

Ahogy a villamosra minden megállóban egy újabb vendég szállt fel a keddi rendhagyó sajtótájékoztatón, úgy sorjáznak majd egymás után a programok is április 8. és 13. között a XIII. Költészeti Fesztivál helyszínein. A tujás utaztatás a rendezvénysorozat sokszínűségét volt hivatott bemutatni, bár a prezentáció talán túl életszerűre is sikeredett, aminek az információ-átadás látta kárát, de a többnapos eseményre készült leporelló pótolja az elveszített élőszót.

Felolvasással kezdődött

Induláskor Komolay Szabolcs alpolgármester Petőfi Szeptember végén című versével illusztrálta, milyen sokféleképpen értelmezhető például egy évszak. Majd arról beszélt, hogy a fesztivál szervezői valamennyi korosztályt meg kívánták szólítani, úgy állították össze a programot. A Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, Bódor Edit a 13 évvel ezelőtti indulásra emlékezve mondta el, hogy eredetileg a kortárs magyar költők számára nyújtottak lehetőséget saját verseik felolvasására, majd ezeket az érdeklődők megbeszélték, újra értelmezték. Azóta sokat kellett változtatni a program szerkezetén, mert néhány év után „elfogytak” a kortárs költők, és meg kellett találni azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek újdonságot jelentettek, egyben koncepciót is adtak az egészhez.

Fókuszban a gyerekköltészet

Közben sorra szálltak fel a vendégek, köztük Áfra János művészeti író-költő és Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, valamint a különböző kulturális intézmények képviselői. Az utazás során verseltek az Ibolya Utcai Általános Iskola tanulói, az Ady Gimnázium diákjai és az egyetem kommunikáció szakos hallgatói is. Mindenkinek egy versidézet jelentette a belépőt a villamosos utazáshoz, majd ki-ki a saját területének a programjáról beszélt. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy idén a gyermekköltészet került a fókuszba, a díszvendég Kovács András Ferenc Kossuth-díjas erdélyi költő, akivel április 9-én Szirák Péter irodalomtörténész, a fesztivál kurátora beszélget majd a Kölcsey Központban.

Összegzésként elmondható: a költészeti fesztivál idei programjával azt szeretnék elérni, hogy az óvodásoktól az egyetemistákig, a könyvtárlátogatóktól az utca emberéig mindenki átérezze: érdemes verseket olvasni, a neki kedves költőket felidézni.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában