Helyi közélet

2015.03.17. 12:44

Kíváncsiak arra, milyen az életszínvonalunk

Debrecen - Megyénkben 11 településen 565 háztartást keresnek fel e hét hétfőjétől a KSH munkatársai.

Debrecen - Megyénkben 11 településen 565 háztartást keresnek fel e hét hétfőjétől a KSH munkatársai.

Az életszínvonal alakulását mérik fel március 16-ától május 15-éig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai megyénk 11 településén. Az összeírást 14 szakember végzi – közölte Malakucziné Póka Mária, a KSH osztályvezetője.

Megtudtuk, hogy az adatfelvétel során a lakosság fogyasztási szokásaira, jövedelmi helyzetére és életkörülményeire irányuló kérdéseket tesznek fel. A megkérdezettek válaszadásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy minél átfogóbb kép alakuljon ki a magyar háztartások életszínvonaláról, ami a döntéshozók munkáját is segíti.

Az eredmények minden érdeklődő számára hozzáférhetőek lesznek a hivatal honlapján.

Széles nagyvárosi középréteg

A felvétel arra is lehetőséget teremt, hogy a jövedelmek térségi különbségeit, azok okait vizsgálják és más országokkal való összehasonlítást végezzenek.

A 2013. évi felvétel alapján például Magyarországon településtípusonként vizsgálva a Budapesten élők között a legnagyobbak a jövedelmi különbségek, ott, ahol a legtöbb gazdag ember él. Ugyanakkor a megyei jogú városokban legkiegyenlítettebb a jövedelemeloszlás és a középréteg ezekben a városokban a legszélesebb. Ezen felvételből tudjuk, hogy nemzetközi összehasonlításban a hazai egyenlőtlenségi mutató kisebb az EU tagállamainak átlagánál. A KSH e felmérés alapján rendszeresen szolgáltat egyedi azonosításra alkalmatlan, összesített adatokat különböző nemzetközi szervezetek (az Eurostat, a UNICEF, a Világbank és az OECD) számára.

Bizalmasan kezelt adatok

A háztartásokat felkereső kérdezők hivatalos igazolvánnyal rendelkeznek. A kérdésekre kétféle módon lehet válaszolni: interneten, vagy a kérdező személyes közreműködésével. A KSH az adatokat – az erre vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően – bizalmasan kezeli, felhasználásuk kizárólag összesítve, egyedi azonosításra alkalmatlan módon történik. A kérdezőnek válaszoló háztartások együttműködését a hivatal ajándékkal köszöni meg és táblagépet sorsol ki a kérdőívet interneten kitöltő háztartások között.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában