Helyi közélet

2015.03.03. 10:15

Ha tavasz, akkor kozmetika

Debrecen - A családi négykerekű rendbetételének nem pusztán esztétikai jelentősége van.

Debrecen - A családi négykerekű rendbetételének nem pusztán esztétikai jelentősége van.Bár egyesek szerint a tél idén „érdeklődés hiányában elmaradt”, a tavaszi nagytakarítást azért meghálálja az autónk. Kívül-belül, alul-felül… Csináljuk magunk, vagy vigyük szakemberhez, a lényeg az, hogy alapos munkát végezzünk.

A kézi hatékonyabb

Nehéz lenne vitatni, hogy a kézi mosás sokkal hatékonyabb a gépinél, ráadásul nem is karcolja úgy a lakkozott felületeket. A hó és a jég ellen az úttestre szórt só és kavics bizony megviseli a fényezést, kikezdheti a felnit és támadhatja a karosszéria festékhiányos részeit. A tavasz közeledtével érdemes olyan helyre vinni a kocsit, ahol alvázmosásra is lehetőség van, sőt, az évnek ebben a szakában a motortér rendbetétele sem „ördögtől való ötlet”. Ez utóbbit azonban inkább bízzuk szakemberre, hiszen ha a motorelektronikát nedvesség éri, bizony többe kerülhet a leves, mint a hús. És persze ott van az utastér, amit szintén érdemes kivaxolni.

Kárpittisztítás

Belül fontos a kárpitok felfrissítése, hiszen a többnyire szövet anyagok valósággal vonzzák magukhoz a kutyaszőrt és az ember hajszálát egyaránt. A padlószőnyegen pedig a sár és a hólé hagyhat maradandó foltokat, amiken a folttisztító és a porszívó együttes használata segíthet. Ezért télen mindenképpen célszerű gumiszőnyeg használata. Ezen a ponton a praktikum és az esztétikum szempontjai feszülnek

egymásnak, de nem lehet kérdés, hogy melyik a jobb választás. A klímaberendezés tisztíttatása a gombafertőzések megelőzése érdekében ajánlott, a műanyag felületek ápolása pedig (legyenek azok a műszerfal, az ajtókárpit vagy éppen az ülések részei) az esetleges repedések megelőzése miatt célszerű.

Nyári kereket vissza

Ha már itt tartunk, említsük meg a pollenszűrőt, amit a nagy nyári melegek előtt ugyancsak érdemes átnézetni és szükség esetén cseréltetni. És van itt még valami: a téli gumik (pontosabban a téli kerekek) lecserélése. Fontos, hogy felnire szerelve és lehetőség szerint álló helyzetben tároljuk a téli kerekeket, megtisztítva azokat a sártól és a ráégett fékportól.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában