Helyi közélet

2015.03.04. 10:55

Emlékek, kapcsolódások, meghatottság

Berettyóújfalu - Terem és kiállítás nyílt Cs. Erdős Tibor, a napokban 101 évesen elhunyt képzőművész emlékére.

Berettyóújfalu - Terem és kiállítás nyílt Cs. Erdős Tibor, a napokban 101 évesen elhunyt képzőművész emlékére.Amikor elkészült a Nadányi Zoltán Művelődési Központ, eldöntöttük, hogy Berettyóújfalu szülötte, díszpolgára, Cs. Erdős Tibor kolozsvári festőművész előtti tisztelgésünk jeléül a földszinten termet nevezünk el róla, illetve állandó kiállítást nyitunk a városnak adományozott festményeiből. Tettük ezt annak reményében, hogy a tavalyi látogatása után, az idei, 101. születésnapján újra körünkben köszönthetjük. A napokban viszont utolsó útjára kísértük a Házsongárdi temetőben, így ez a terem a jövőben emlékhelyként szolgál a nagyszerű festőművész iránti tiszteletünk jeléül.” Mindezt Muraközi István polgármester mondta, a február 27-i teremavatón, a művész fia, Erdős Zsigmond és a Barabás Miklós Céh elnöke, Kolozsi Tibor szobrászművész előtt.

Egymásra találás

Ezt megelőzően a Biharországi Esték keretében, az Erdélyi Gábor teremben Kolozsvári István, városunk kulturális menedzsere beszélgetett a művész fiával és a szobrásszal, akik felelevenítették Cs. Erdős Tibor évszázadot átívelő életét, melyet keretbe foglalt az első és utolsó öt éve. A festő Berettyóújfaluban született 1914. február 27-én, majd a világháború után Nagyváradra költözött a család. Az utóbbi öt év pedig arról szólt, hogyan szerzett tudomást a szülőváros arról, hogy Cs. Erdős Tibor berettyóújfalui. Egy nagyváradi kiállításon, 2009-ben, Porkoláb Lajos hívta fel rá a figyelmet, s az egymásra találás 2011-ben a díszpolgári cím adományozásával folytatódott, majd tavaly, a 100. születésnapján, Kolozsváron, a magyar konzulátuson köszöntötték, ahol Muraközi István is részt vett.

HBN–NYG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában