Helyi közélet

2015.03.26. 08:02

Előállíthatók a csendháborítók

Debrecen - Büntethetőek azok, akik, másokat zavaró, túl hangos házibulit rendeznek.

Debrecen - Büntethetőek azok, akik, másokat zavaró, túl hangos házibulit rendeznek.

Túlságosan hangosra sikerült egy házibuli a város egyik panelházában néhány napja. Az esetet leíró ottani lakó szerint az első emeleten élő külföldi diákoknál olyan hangerővel szólt a zene, ordibáltak és nevettek este fél 8-tól, hogy a harmadik emeleten lakók sem tudtak tőlük pihenni. A panaszos nő férje fél 10 körül lement a bulizóknak szólni, azok azonban nem nyitottak ajtót. Este 10 után a harmadik emeletiek bejelentést tettek a rendőrségen, ám semmi nem történt. 23:45 körül ismét telefonáltak, ismét semmi. Fél 1-kor újabb hívás, rá 20 percre hirtelen csend lett. Másnap kiderült, hogy a negyediken is hallották a hangos társaságot.

Büntethető a hangoskodás

Az a törvény, amely este 10-től kezdve csendre kötelezte a mulatozókat, rég nincs érvényben – tudtuk meg a Hajdú-Bihar Megyei ­Rendőr-főkapitányságtól. Mint közölték, a most hatályos szabálysértési törvény azt írja elő, hogy aki épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, csendháborítási szabálysértést követ el. Csendháborítás esetén a ­rendőr egyéni mérlegelésén múlik, hogy figyelmeztet, vagy helyszíni bírságot szab ki. Az eset súlyosságától függően a büntetés összege 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet. Amennyiben a csendháborítást az elkövetők ennek ellenére folytatják, előállíthatóak.

Birtokvédelem kérhető

A polgármesteri hivatal sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy túl hangos házibuli esetén szabálysértési eljárás lefolytatását is lehet kérni. A feljelentést a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatalánál (4024 Debrecen, Piac u. 42–48.) lehet megtenni.

Amennyiben a szabálysértési eljárás nem célravezető, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat jegyzőjénél (Új Városháza, 4026 Debrecen, Kálvin tér 11.) birtokvédelmi kérelmet is be lehet nyújtani. A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:5. § (1) bekezdése alapján ugyanis „A birtokost birtokvédelem illeti meg, ha birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában jogalap nélkül háborítják.”

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában