Helyi közélet

2015.03.17. 08:35

Autóhitele van? Ezt tegye!

Debrecen - Az autóhitelesek esetében hasonló az elszámolás folyamata, mint a lakáshiteleseknél.

Debrecen - Az autóhitelesek esetében hasonló az elszámolás folyamata, mint a lakáshiteleseknél.Kiket érint az elszámolás? Mit tartalmaz a levél? Hogy kerül vissza a pénz az autósokhoz? Mi történik, ha az adóstól már elvitték az autót?

Kikre vonatkozik?

A lízingszövetség közleménye szerint az elszámolás az autóhitelesek esetében is a magánszemélyek által 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötött élő szerződésekre vonatkozik, valamint azokra a szerződésekre, amelyek bármilyen okból 2009. július 26-a után szűntek meg. Az elszámolásban csak a magánszemélyek érintettek, a cégek nem. Az érintettek az autókat finanszírozó pénzügyi intézménytől kapják meg az elszámolásról szóló levelet 2015. március 1-je és április 30-a között. Az autófinanszírozási konstrukciókra nem vonatkozik a forintosítás.

Minden egy helyen

Hogyan kerül vissza a pénz az autósokhoz? A Magyar Lízingszövetség az javasolja az érintetteknek, hogy tájékozódjanak az adott finanszírozó cég honlapjáról. Az elszámolásról szóló levél kézhezvétele után az ügyfélnek 30 napja van arra, hogy észrevételt tegyen a finanszírozó cég felé. Akiknek nincs kifogása és élő szerződéssel rendelkezik, azokkal elszámolnak a finanszírozó cégek, mégpedig úgy, hogy első körben a lejárt tartozást csökkentik, második körben pedig a tőketartozást mérséklik az ügyfélnek visszajáró összeggel. Akiknek lezárt szerződése van, azoknak az elszámolásról szóló levél kézhezvétele után nyilatkozniuk kell arról, hogy banki átutalással, postai úton vagy készpénzben kérik a nekik járó összeget.

Ha már elvitték

Azok is a finanszírozó cégtől kapják meg az elszámolásról szóló levelet, akiknek a tartozása időközben követeléskezelő céghez került. Fontos, hogy itt is csak azok érintettek, akiknek a szerződése 2009. július 26-a után szűnt meg. Ezt követően a szóban forgó ügyfelekkel nem a járművet eredetileg finanszírozó cég, hanem a követeléskezelő cég számol majd el - a visszajáró összeggel pedig csökken a követeléskezelőnél lévő tartozás - tudatta a lízingszövetség.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában