Helyi közélet

2015.03.28. 16:19

A rendszert kell egyszerűbbé tenni

Debrecen - A TOP 100 Klub pénteki összejövetelén uniós pályázati forrásokról esett szó.

Debrecen - A TOP 100 Klub pénteki összejövetelén uniós pályázati forrásokról esett szó.

A Napló szerkesztősége több mint tíz esztendővel ezelőtt döntött úgy, hogy külön kiadványban mutatja be a megye legjelentősebb vállalkozásait, s fórumot is nyújt nekik, hogy megosszák tapasztalataikat egymással. A részben szakmai, részben baráti összejövetelek többnyire havonta zajlanak: pénteken, a Paripa Csárdában Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke számolt be arról, mire számíthatnak a vállalkozások a 2014–2020 közötti uniós pályázati ciklusban.

A kkv-k előnyben

Az Európai Unió az elkövetkező öt évben leginkább a kis- és középvállalkozásokra (kkv) szeretne odafigyelni. Gazdaságfejlesztésre közel 12 ezer milliárd forint jut Magyarországnak, s a kormány a korábbi tapasztalatokból kiindulva igyekszik egyszerűsíteni a pályázati rendszereket, felszámolni a visszásságokat, a korrupciót, átalakítani a közbeszerzéseket. A vállalatok pontos tájékoztatásához megyeszerte próbálnak minél több fórumot létrehozni, de például kereskedelmi bankok is jelezték, vállalnák az önrészek hitelezését.

Pajna Zoltán elmondta, a nagyobb cégek azzal tudnak forrásokhoz jutni, ha támogatják, segítik a kkv-szektort (például piacot nyújtanak nekik), vagy ha klasztereket hoznak létre.

Az elnök azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hasznos megoldás bevonni az innovatív láncba az egyetemeket, több pénzt fordítani a kutatásra, fejlesztésre.

Munkahelyteremtéssel

Szintén prioritást élveznek majd a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek. A megyei elnök kiemelte, hazánk társadalmának 32 százaléka tartozik ide, s vállaltuk, a következő öt esztendőben 450 ezerrel fogjuk csökkenteni számukat. Mindezt képzésekkel, munkahelyteremtéssel, az életszínvonal növelésével lehet elérni. Hozzátette, az unión belül is magas ez a szám, a tagországokban összesen 20 millió embert szeretnének megsegíteni.

HBN–VÉZS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában