Életmód

2015.03.08. 16:29

15 tipp a szexuális vágy serkentésére (18+)

Ha elmúlt a kezdeti játékosság, nem kell kétségbe esni, ez teljesen normális. Egy friss kutatás szerint a nők csaknem harmada és a férfiak 15 százaléka nem érzi szükségét a rendszeres szexnek. A következő tippek segítenek abban, hogy visszahozzátok a pezsgést az életetekbe.

Ha elmúlt a kezdeti játékosság, nem kell kétségbe esni, ez teljesen normális. Egy friss kutatás szerint a nők csaknem harmada és a férfiak 15 százaléka nem érzi szükségét a rendszeres szexnek. A következő tippek segítenek abban, hogy visszahozzátok a pezsgést az életetekbe.

1. Több randi

Ha egy átlagos szombat este sorozatnézést jelent melegítőben, ez könnyen elűzheti a varázst. Próbáljatok meg többet eljárni otthonról esténként, és szervezzetek igazi randikat! Nincs szükség rendszeres gyertyafényes vacsorára, egy mozi vagy egy hamburger is elég erős ahhoz, hogy ne unatkozzatok egymás mellett. Mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra, így Dr. Leah Millheiser, a Női Nemi Gyógyászati Program vezetője azt tanácsolja azoknak, akiknek nincs pénzük bébiszitterre, hogy próbálkozzanak a barátaiktól szívességet kérni egy-egy estére.

2. Válassz másik tablettát!

A hormonkezelések nagy hatással vannak a libidóra. A tabletta csökkentheti a tesztoszterontermelést a szervezetünkben, ezáltal a szexuális vágy is egy alacsonyabb szintre kerül. Vannak olyan típusai a fogamzásgátlóknak, amik esetenként fájdalmat okozhatnak az aktus során. Ha biztos vagy benne, hogy a problémát nem a tabletta okozza, a hormonális változásért más is felelős lehet. A prolaktin, a tejelválasztást serkentő hormon csökkenti az ösztrogén és a tesztoszteron termelődést, ezáltal komoly zavarokat okozva a hormonháztartásban. Dr. Millheiser hozzátette, hogy a menopauza szintén csökkenti a tesztoszteron és az ösztrogén egyik típusának, az estradiol szintjét.

3. Egyéb gyógyszerek

Nézz be a gyógyszeres szekrénybe, alacsony libidót a fogamzásgátlókon kívül más hasonló tabletták is okozhatnak. Okolhatók például a vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, és a reflux gyógyszerek is. Dr. Millheiser azt javasolja, hogy ilyen esetben beszéljünk az orvosunkkal, és ha lehetséges, kérjünk más kezelést, aminek kevesebb mellékhatása van.

4. Munkamegosztás

Egy hosszú és kemény nap után a munkában rögtön kezdődik a másik teljes állásod, helytállni szülőként. A gyerekek ágyba parancsolása után gyakran hosszú órákig kell takarítani utánuk. Ennek eredményeként az intimitás háttérbe szorul – mutat rá Dr. Milheiser. Ha mindketten kiveszitek a részeteket a házimunkából, és nem csak az egyik szülőre marad a rendrakás, míg a másik tévézik, könnyen helyreállhatnak a dolgok a hálószobában is.

5. Az ágy legyen csak a tiétek

Könnyen szokássá válhat a gyerekeknél, hogy egy rossz álom után bebújnak közénk a hitvesi ágyba, vagy csupán a háziállatunk vendégeskedik a takarón rendszeresen. Egy-egy ilyen eset könnyen tönkreteheti a romantikus pillanatot. A kettesben töltött idő fontos, így csak zárjuk be az ajtót – tanácsolja Dr. Millheiser. Kis időbe telhet elhagyni a rossz szokásokat, de ha az ágyunk újból szexivé válik, ellazít és meghozza a hangulatot egy kis romantikázáshoz.

6. Add hozzá a szexet is a teendők listájához

Ha meg van az időpontja az orvosi vizsgálatnak, a munkatárgyalásoknak és a kávénak, miért ne lehetne a szexnek is?

Talán nem a legromantikusabb módja a párkapcsolatnak, de az, ha megszabod a pároddal együtt töltött időt, azt jelenti, hogy elkötelezed magad az aktív szexuális élet mellett. Így nem lesz olyan könnyű kötelességre cserélni a romantikázást, vagy egyéb kifogásokat találni.

7. Használjatok síkosítót!

Ha a szex fájdalmat okoz, nehezen jön meg hozzá a kedvünk, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. A fájdalom egyik fő oka, hogy a vagina nem elég nedves. Dr. Millheiser hüvelyszárazság esetén szilikon alapú síkosítót vagy hüvelyhidratálót ajánl. A szilikont tartalmazó termékek tovább tartanak és jobban hidratálnak, mint a víz alapú társaik. Ha a krémek nem segítenek, érdemes beszélned a nőgyógyászoddal, lehet, hogy kezelésre van szükséged.

8. Stresszmentesíts!

A munka okozta mindennapos stressz, a gyerek teljesítménye az iskolában, az időhiány sokkal nagyobb hatással van a szexuális életedre, mint gondolnád. A stresszes állapot növeli a kortizol szintet, amiből a szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége. Magas dózisban viszont elnyomhatja a szexuális vágyat. A kortizoltól fáradtnak is érezzük magunkat, tehát mielőtt rögtön ágynak esnél, keress valami olyan tevékenységet, ami éber állapotban lazít el. Lehet az egy hosszú, forró fürdő, vagy akár egy jó könyv.

9. Egészségre fel!

Egy jól összeállított diéta sokat segíthet abban, hogy felforrósodjon a helyzet az ágyban. Egy korábbi tanulmányban már felfedezték a kapcsolatot a magas koleszterinszint és az olyan nők között, akiknek nehézséget okoz szexuális izgalomba jönni, vagy maga az orgazmus. Amikor a koleszterin megragad az erek falán, a vér nehezebben jut át rajtuk. Ettől a nemi szervek kevésbé érzékenyek, így nehezebb eljutni a csúcsra. Tedd helyre a koleszterinszinted sok gyümölccsel és zöldséggel, vond ki az étrendedből az állati zsiradékokat és vegyél vissza a tejtermékekből. Jó tipp lehet az avokádó fogyasztása is.

10. Afrodiziákumok

Kutatások bizonyítják, hogy bizonyos vitaminok és más összetevők fokozhatják nem csak a szexuális vágyat, de a teljesítőképességet is. Az avokádó, a mandula, az eper és az osztriga csak néhány azok közül az ételek közül, amiknek hasznát vehetitek az ágyban.

11. Figyelj a kapcsolatra!

A tény, hogy nem kívánod a partnered, lehet olyan probléma, ami nem csak a hálószobát érinti. Lehet, hogy nem egészségügyi a probléma, csak neheztelsz a másikra, olyan apró dolgok miatt, mint egy nyitva maradt fogkrémes tubus. A neheztelés lehet a kommunikáció hiányától is, hiszen a modern társadalomból hiányzik az igazi beszélgetés, túl sok viszont a személytelen formája, a chat és az sms.

Dr. Millheisernek erre is van egy tippe. Ha a kapcsolat minőségében szorultok segítségre, keressetek fel egy profi párkapcsolati tanácsadót. Viszont ha csak a szexszel van problémátok, egy szexuálterapeuta lehet a ti emberetek.

12. Közös hobbi

Menjetek együtt túrázni, konditerembe, futni, vagy csak főzzetek vacsorát közösen. Azzal, hogy kiveszed a részed a partnered érdeklődési köréből, erősíted a köztetek lévő érzelmi kapcsolatot, a párod úgy érzi majd, hogy támogatod és ezzel az ágybéli gondjaitok is enyhülnek majd. Erre is van már tanulmány: azok a párok, akik nyitottabbak az új és izgalmas élményekre, és mindezt közösen teszik, elégedettebbek a kapcsolatukkal. Az „új és izgalmas” természetesen relatív, tehát attól függően, hogy mekkora a bennetek élő kalandor, a biciklizéstől kezdve az ejtőernyőzésig bármit választhattok.

13. Edzés

A kevesebb stressz, a jobb kedv, a több önbecsülés mind egészségügyi előnyei a rendszeres sportnak. A közös edzés akár a szexuális életeteket is fellendítheti. Egy tavalyi kutatás szerint azok a nők, akik antidepresszáns szedése helyett sportolni kezdtek, kívül belül jobban érezték magukat, és az ágyban is boldogabbak lettek.

14. Figyelj a testedre!

Esetenként az alacsony libidó egy komolyabb egészségügyi probléma tünete is lehet. Hogyha a vágy hiánya mellett súlynövekedést, bőrszárazságot, hajhullást és fáradtságot tapasztaltál, ne söpörd a szőnyeg alá, ezek pajzsmirigy problémára utalnak. Egy egyszerű vérteszt elég a diagnózishoz és a betegség kezelhető. A krónikus fáradtság és a depresszió is lehet az alacsony libidó oka.

15. Legvégső esetben

Ha az életmód változtatás és a fenti tippek sem segítenek, talán ideje felkeresni egy szakembert. Egy alapos kivizsgálás után az orvosod tud olyan gyógyszerekkel szolgálni, amik megoldják a problémát.

(Via)

A cikk szponzorált linket tartalmaz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában