Helyi közélet

2015.02.27. 08:55

Viszonyunk a hitelhez

Debrecen - Ebben a tekintetben a honfitársaink több mint fele sötétben tapogatózik.

Debrecen - Ebben a tekintetben a honfitársaink több mint fele sötétben tapogatózik.A magyarok hitelekbe vetett bizalma növekvő tendenciát mutat az elmúlt időszakban, a lakosság közel kétharmada elfogadja, vagy egyenesen lehetőségként tekint a jó konstrukciókra – derül ki a Cofidis Hitel Monitor felméréséből.

Nem tudatosak

Ennek ellenére három emberből ketten gondolják azt, hogy a hitelek tartalmaznak olyan rejtett költségeket, amelyekkel csak a szerződés megkötése után szembesülnek. Ez vélhetően összefügg azzal a ténnyel, hogy bár a lakosság többsége kifejezetten költségérzékeny, a pénzügyi tudatosság egyáltalán nem jellemző: a magyarok kevesebb, mint fele venné a fáradtságot ahhoz, hogy hitelfelvétel esetén legalább online összehasonlítsa a piacon fellelhető ajánlatokat. A magasabb pénzügyi tudatosság a hitelpiac szereplőinek és a lakosságnak egyaránt kiemelkedően fontos. A hitelekkel kapcsolatos ellenérzések láthatóan csillapodtak az elmúlt két év során: a magyarok több mint fele ésszerű lehetőségként tekint a hitelfelvételre, míg közel ötödük érzi jobb megoldásnak, ha a vásárló ugyan hitelből, de előbb hozzájuthat a kívánt termékekhez.

Minden tizedik

A hitelkínálat szempontjából kulcsfontosságú a 30-49 éves korosztály, a harmincasok a hitelelfogadók, a negyvenesek a kifejezetten hitelpártiak között képviseltetik az átlagosnál magasabb arányban magukat. A hitelek elfogadottságának növekedésével párhuzamosan jelentősen csökkent a tartozással rendelkezők aránya: míg 2012 végéig minden második felnőttnek volt hitele, ma alig négytizedük törleszti adósságát. Az elmúlt évben a megkérdezett 18-69 éves lakosság közel ötöde vett fel új hitelt, a következő három hónapban 13 százalék tartja elképzelhetőnek, hogy kölcsönért folyamodik. A pénzügyi intézetek ajánlatai közül a személyi kölcsönök a legnépszerűbbek, ezt a banki kölcsönök, a lakáshitel, a folyószámlahitel, a gépjárműhitel, az áruhitel és a hitelkártya által igénybe vehető hitel követi. A pénzügyi tudatosság terén érzékelhető pozitív tendenciák ellenére a magyarok egy részében van egy erőteljes tartás a hitelintézetekkel szemben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában