Helyi közélet

2015.02.02. 10:22

Visszafogott optimizmus a nagyvállalatoknál

Budapest - Sok cégvezető nem vár jelentős növekedést vagy visszaesést a mostanihoz képest.

Budapest - Sok cégvezető nem vár jelentős növekedést vagy visszaesést a mostanihoz képest.Visszafogott optimizmussal kezdik az idei évet a hazai nagyvállalatok. A cégek elsősorban saját helyzetüket illetően számítanak kedvező kilátásokra, míg a makrogazdasági környezet szempontjából inkább stagnálást várnak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legfrissebb adataiból.

Stabil várakozások

A hazai nagyvállalatok visszafogott optimizmussal várják az idei évet, derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményéből. „A több mint félezer nagyvállalati döntéshozó körében végzett felmérésünk alapján a legnagyobb cégek várakozásai stabilnak tekinthetők az előttünk álló évre. A vállalatok elsősorban saját cégük helyzetére vonatkozóan optimisták, mivel a vállalati részindex 13 ponton áll. Szemben a makrogazdasági környezet változásának megítélésével, amely ennél jóval visszafogottabb, a makrogazdasági részindex csupán 0 ponton áll” – tájékoztatott Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

Növekvő árbevétel

A vállalatok jövőjére vonatkozó pozitív várakozásai egyrészt annak köszönhetőek, hogy a következő egy évben enyhén növekvő, 3,2%-os árbevétellel kalkulálnak a külföldi piacokon, ezzel pedig a szektor profitvárakozásai is emelkedtek az elmúlt negyedévhez képest, 1,8%-ról 2,2%-ra. Emellett enyhén növekedett azon döntéshozók aránya, akik szerint idén javul vállalatuk helyzete. A cégvezetők mintegy 44%-a számol ezzel, miközben további 49% nem vár jelentős növekedést vagy visszaesést a mostani állapothoz képest.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában