Helyi közélet

2015.02.05. 09:24

Titkolt vagyonok nyomában

Debrecen - Száz vagyonosodási vizsgálatból 92 beigazolta a NAV gyanúját tavaly a megyénkben.

Debrecen - Száz vagyonosodási vizsgálatból 92 beigazolta a NAV gyanúját tavaly a megyénkben.Külföldről kaptam kölcsön – állította magabiztosan az a hajdú-bihari magánszemély, aki 160 milliós jövedelmet próbált meg eltitkolni az adóhatóság elől. Sikertelenül. Ez volt tavaly a legnagyobb összegű, de messze nem az egyetlen vagyoneltitkolási próbálkozás megyénkben.

Találati pontosság

Az adóhatóság kiválasztási módszertanának a hatékonyságát bizonyítja, hogy tavaly az általunk indított száz vagyonosodási vizsgálat közül 92(!) beigazolta a gyanúnkat” – mondta el a Naplónak Monok Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Hajdú-Bihar megyei Adóigazgatósága ellenőrzési igazgató-helyettese. A szakember mindjárt a beszélgetésünk elején hangsúlyozta, hogy a magánszemélyek „vagyonosodása” miatt érkezett közérdekű bejelentéseket az elmúlt évben a kockázatelemző kollégáik csak elenyésző mértékben találták megalapozottnak.

Tételesen megnézik

– A magánszemélyek adóellenőrzése során minden, az szja-törvényben foglalt (az adózóra vonatkozó) rendelkezést megvizsgálunk, illetve a revízió kiterjedhet a ellenőrzött adóalany vagyoni helyzetére is. Tehát a vagyonosodási vizsgálat (amit kockázatelemzés előz meg) valójában a személyi-jövedelemadó ellenőrzés része. A bevallás tartalmát a saját ingatlan- jármű- és egyéb nyilvántartásainkkal összevetjük, és ha azt látjuk, hogy az illető bevételei nem fedezik a kiadásait, akkor értelemszerűen megkérdezzük tőle, hogy mégis honnan volt a különbségre fedezete – engedett betekintést a színfalak mögé a szakember, hozzátéve, hogy a társszervektől kapott jelzések alapján is gyakran végeznek vagyonosodási vizsgálatot.

Átlag 7,5 millió

Monok Tamástól megtudtuk, hogy tavaly egy vagyonosodási vizsgálatra vetítve átlagosan 7,5 millió forint volt a feltárt adóhiány. – Fontos tudni, hogy míg az esetek többségében az adóhatóságnak kell az állítását bizonyítani, a becslésen alapuló eljárásoknál (mint a vagyonosodási vizsgálat) azonban a bizonyítás az adózó feladata. Nagyon fontos, hogy az adóhatóság becslésének megfelelő jogalapja legyen, ez ugyanis egy esetleges bírósági eljárásban perdöntő szempont lehet – mondta az ellenőrzési igazgató-helyettes.

Kreatív ötletek

A magyar ember leleményességét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy mi mindennel áll elő, amikor a hatóság azt kérdezi tőle: honnan van a pénz? Menyasszonytáncból, elhunyt nagymama párnacihájából, külföldi nagybácsitól, szerencsejátékból, örökségből, ajándék gyanánt – csak néhány tipikus válasz, amiket azonban hitelt érdemlően bizonyítani is kell. Sokszor nem is sikerül. Az egyik adózó azt állította, hogy az inkriminált összeg egy ukrán magánszemélytől származik, csakhogy az adóhatóság kiderítette, hogy ilyen nevű ember Ukrajnában nem is él.

- Petneházi Attila -


Honnan van a pénz?

Menyasszonytáncból

Az utcán találta

Az elhunyt nagymama párnacihájából

Külföldi rokontól, ismerőstől

Kölcsön az üzlettárstól

Szerencsejátékon nyerte

A házastárs adta kölcsön

A testvére segítette ki

A szülei támogatták vele

Törvényes örökségből

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában