Helyi közélet

2015.02.10. 19:21

Politikus nem „magánbeszélget”

Debrecen - Részben adott igazat a bíróság a polgármestert perlő férfinek.

Debrecen - Részben adott igazat a bíróság a polgármestert perlő férfinek.Félmillió forint sérelemdíjat kell megfizetnie Kósa Lajosnak, mert tavaly áprilisban, Orbán Viktor miniszterelnökhöz beszélve bolondnak nevezett egy férfit, aki emiatt a bírósághoz fordult. A Debreceni Törvényszék február 4-én kihirdetett ítéletében az is benne van, hogy a felperesnek állnia kell a volt polgármester 200 ezer forintos perköltségét.

Megsértette egy fiatalember becsületét, illetve valótlan tényállítással személyiségi jogsértést követett el Kósa Lajos, Debrecen volt polgármestere a Debreceni Törvényszék minapi ítélete szerint. Emiatt 15 napon belül 500 ezer forint sérelemdíjat kell kifizetnie, igaz, a 200 ezer forintos perköltségét a felperes állja, aki egyébként beadványa szerint 4 millió forintot akart kapni, ezt az összeget azonban a bíróság eltúlzottnak tartotta – tájékoztatta portálunkat Tatár Tímea, a törvényszék szóvivője.

A bírósági tényállás szerint 2014. április 5-én Kósa Lajos polgármesterként Orbán Viktor miniszterelnököt kísérte a Kossuth téri kampánygyűlésre. A Nagytemplom mellett haladva a felperes megpróbált a miniszterelnök közelébe jutni, a biztonsági szolgálat két tagja azonban ezt megakadályozta. Kósa Lajos ekkor Orbán Viktornak azt mondta: „Helyi bolond, akit valójában kezelni kellene”, illetve „15 éve járja az elsőt az egyetemen”. A felperes mindezt nem hallotta, azonban az eseményekről rögzített felvétel pár nap múlva az internetre került.

A felperes azzal fordult a bírósághoz, hogy a polgármester alaptalanul nevezte bolondnak, hiszen semmilyen pszichiátriai vagy egyéb orvosi kezelés alatt nem áll, és az sem igaz, hogy 15 éve járja az elsőt az egyetemen, mert – mint igazolta – 2007-ben kezdte és 2014-ben sikeres záróvizsgával zárta tanulmányait. Az ügyben érdekesség, hogy a felperes édesanyjával szemben lakbérhátralék miatt a Cívis Ház Zrt. évekkel ezelőtt pert indított, és felmondta a bérleti szerződést. Ekkor a felperes több, szokatlan hangvételű levelet írt a polgármesterhez és a Zrt. akkori vezetőjéhez.

Kósa Lajos jogi képviselője többek között arra hivatkozott, hogy az alperes véleményt fogalmazott meg egy magánbeszélgetésben, azt péládul a fent említett levelekre alapozva, az egyetemi tanulmányok kapcsán pedig csak egy túlzó szófordulatot használt.

A bíróság nem fogadta el a magánbeszélgetésre hivatkozást, hiszen a beszélgetés testőröktől, munkatársaktól, újságíróktól, érdeklődőktől körülvéve, a kampánygyűlés helyszínének közelében zajlott. Gyakorló politikusoknak számolniuk kell azzal is, hogy a nyilvánosság elé lépve az általuk mondottakat a sajtó képviselői rögzíthetik és azt az interneten vagy más sajtótermékben nyilvánosságra is hozhatják, engedélyük nélkül is – tette hozzá Mahunka Péter bíró indoklásában.

- Szőke Tímea -


Furcsa bejegyzések

A felperes facebook oldalán néhány nem mindennapi bejegyzést is közzétett. Például: „...május 20-án abszolút titokban, a nyilvánosság és sajtó kizárásával volt Budapesten Gyurcsány Ferinél Bill Clinton... levelemet kávézás közben adta oda Clintonnak.” „A Vatikánból Ferenc pápa kollégái telefonban mesélték nekem, megkérdezték Albert herceget, aki mondta, rémlik, beszéltem vele Budapesten.” „...március 23-i budapesti fellépése után a Marriott Hotelből hívott engem vissza telefonon Vladimir Cosma zeneszerző és adta meg nekem párizsi elérhetőségét, számtalanszor beszéltem vele, egyszer kérdezte is tőlem Cosma, mi van Delonnal.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában