Helyi közélet

2015.02.16. 19:35

Olvasói levél: Legyen fedett buszváró!

Olvasónk fedett buszmegállókat hiányol a város több pontjáról, például a Campus mögött a Sportuszoda megállóból, ahol számára érthetetlen okból felszedték a kőburkolatot és leraktak egy másikat. Az olvasó kérdez, az illetékes válaszol.

Olvasónk fedett buszmegállókat hiányol a város több pontjáról, például a Campus mögött a Sportuszoda megállóból, ahol számára érthetetlen okból felszedték a kőburkolatot és leraktak egy másikat. Az olvasó kérdez, az illetékes válaszol.

Ugyanakkor nem jut pénz fedett megállóra sem itt, sem a Csapó utcán, ahol a Nagyállomás felől érkező, a Burgundiáról jobbra leforduló buszok (a Fórummal átellenben, egy üres telek mellett) állnak meg.

Észrevételéhez kapcsolódva még bővítettük a kérdések sorát: hány helyi járatnak van fedetlen megállója a városban? Ki, mi alapján dönti el, hogy hol lesz, hol nem lesz beálló? Mi a válasz az említett két esetben? Mikor lehetnek ott fedett buszvárók?

Nem fér el

A polgármesteri hivatalból a következő válaszokat kaptuk: Városunkban összesen 650 megállóhely és ezekben több mint 200 fedett utasváró van, melyek önkormányzati és pályázati forrásból létesültek. Egy részének fenntartására, javítására, állagmegőrzésére biztosít fedezetet a költségvetés. Új utasvárók telepítésére kevésbé van lehetőségünk saját forrásból. A város lakóinak ez irányú jelzésit a megoldandó feladataink között szerepeltetjük, és a továbbiakban is várjuk a lakosság igényeit. Az integrált településfejlesztési program keretében a város a következő években törekszik a kényelmesebb, biztonságosabb közlekedési viszonyok megteremtésére.

Utasváró telepítésénél fontos szempont azonban az, hogy a megállóhely a gyalogos-, illetve a gyalogos- és kerékpáros-forgalom biztosításával együtt legyen alkalmas a létesítmény elhelyezésére. Sok esetben azonban a megállóhelyek paraméterei nem alkalmasak utasváró létesítésére. Az olvasói levélben jelzett Csapó utcai megállóhely esetében a telekhatár és az úttest közötti peron (járda) nem elég széles ahhoz, hogy – a gyalogosforgalom biztosítása mellett – utasvárót tudjunk telepíteni.

Ami a sportuszoda melletti megállót illeti: a Zákány utcán alakították ki a „Kerékpáros turisztikai úthálózat és szolgáltatás fejlesztése Debrecenben” projekthez tartozó egyik szakaszt, mely egyesített gyalog- és kerékpárút. A hatályos útügyi jogszabályok és az építési engedély szerint a régi térkő burkolatot ki kellett cserélni úgynevezett kerékpárkőre, ami rázkódásmentes felületet jelent a kerékpárosok számára. Ez az átalakítás a buszmegálló területét is érintette. Ehhez a megállóhelyhez utasváró telepítésének lehetőségét az egyesített gyalog- és kerékpárút műszaki átadását követően megvizsgáljuk, és amennyiben a műszaki paraméterek, valamint a 2015. évi költségvetés lehetővé teszi, úgy a telepítési munkálatokat elvégeztetjük.

- Polgármesteri hivatal, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában