Helyi közélet

2015.02.17. 13:40

Nézőpont: Köznek jó beszerzést!

<em>Jó hír: már elkészült az a koncepció, amely majd törvénnyé formálódva, lényegesen egyszerűbbé teheti a hazai <em>közbeszerzések</em>et is</em>. <strong>Égerházi Péter írása</strong>.

Jó hír: már elkészült az a koncepció, amely majd törvénnyé formálódva, lényegesen egyszerűbbé teheti a hazai közbeszerzéseket isÉgerházi Péter írása. Mert, ha van valami, ami miatt isten uniós malmai nálunk lassabban őrölnek, mint más országokban, akkor az a pályázati bürokrácia. Éppen ideje volt már a változtatásnak, hiszen szinte nincs olyan beruházás, legalábbis a zsírosabbja, ami idejében elkészült volna. Ennek legtöbbször az egyetlen oka a szövevényes, egyszerű halandó számára átláthatatlan jogi útvesztő, amiben az eltévedést éppen a szabályzására létrehozott törvény biztosítja. Ezt az ellentmondást erősítik a benne hagyott kiskapuk, melyeken a bejutást, illetve a kívül rekedést az éppen aktuális értelmezés szabályozza. Mindez megspékelve indokolatlanul hosszú döntési határ­időkkel, végtelenségig húzható jogi csűrés-csavarással.

Sajnos, nem nehéz erre példát találni, elég egy követ eldobni, és olyan beruházást talál el, amelyet azért nem sikerült idejében befejezni, mert a pályázók közül mindig megtámadta valaki az éppen érvényes döntést. Elég csak a debreceni villamosbeszerzésre gondolni, ahol a hatodik forduló döntött, és utólag kiderült, már az ötödik is érvényes lehetett volna, ha az éppen vesztes rivális elfogadja az eredményt. Mennyi felesleges energiát, elfecsérelt időt, ablakon kidobott pénzt lehet majd megtakarítani, nem beszélve a megkímélt idegrendszerekről, ha valóban az ésszerűség határán belül születhetnek a döntések. Amikor a nyilvánvalóan vesztő félnek nem a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” mentalitás vezérli tetteit, bár félő, a politikai nyomásgyakorlást még a legegyszerűbb eljárás sem tudja kivédeni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában