Helyi közélet

2015.02.01. 07:22

Jegyzet: Használhatatlansági utasítás

<em>Egy rég szülöttnek minden változás új. Persze a fiataloknak nem annyira, de ők nem voltak évtizedekig bebetonozva egy megváltozhatatlannak hitt világrendszerbe. Ergo: egészen másként élhették, élhetik meg az egész korábbi világ számára elképzelhetetlen eseményeket.</em> T. Szűcs József jegyzete.

Egy rég szülöttnek minden változás új. Persze a fiataloknak nem annyira, de ők nem voltak évtizedekig bebetonozva egy megváltozhatatlannak hitt világrendszerbe. Ergo: egészen másként élhették, élhetik meg az egész korábbi világ számára elképzelhetetlen eseményeket. T. Szűcs József jegyzete.

Mondjuk azt, hogy a volt SZU egymást agyba-főbe, sőt szájon csókolgató egykori tagköztársaságai pusztító háborút folytatnak egymás ellen. Avagy azt, hogy az évszázadokig vágyaikban óhajtott egységes délszláv állam népei, a felszínen szinte előzmény nélkül, végül is véres tömegmészárlásokat (is) elkövetve válnak el egymástól. De ezt sem igen hittük egykor, hogy a sokszor az elvakultnál is elvakultabb, még a peresztrojkát és a glasznosztyot is mereven elutasító volt NDK önként és dalolva kéri felvételét a szöges dróttal, berlini fallal tiltott szövetségi német államba. S sorolhatnák a hol örvendetes, hol fájdalmas fordulatokat, amelyek apropóján szinte újszülöttként kellett újra újraértelmezni a lehetetlen, s vele párhuzamosan a nagyon is elképzelhető társadalmi változások körét.

Mindezek fényében a minapi görög választások eredménye békés, demokratikus játszadozásnak tűnik. Ugyanakkor arra mindenképpen azonnal rávilágított, hogy sem az Unió, sem általában Európa nem rendelkezik olyan használati utasítással, amely tartalmazná az ilyen esetekre érvényes tuttit. Azt, amelyet minden érintett fél elfogad, s ráadásul működőképes is. Jelenleg legalábbis úgy tűnik, hogy a közvetlen politikai kérdések mellett ez is a tanulsága a görögországi változásoknak. Pánik (még) nincs Európában, legfeljebb az athéni tőzsdén volt egy ideig, a görögországi kormányalakítás után. Ám azért annak összetételét, de mindenekelőtt céljait tekintve sokakat el-, sőt újragondoltat a beváltnak hitt politikai sablonok érvényességéről. Annyit mindenesetre máris elértek a görögök, hogy néhány ezer év után újra Athénra figyel a világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában