Helyi közélet

2015.02.12. 16:59

Élet a puszta mellékén

Nádudvar - Tudás, szorgalom, lelemény, ötletesség – ez a nádudvariak titka.

Nádudvar - Tudás, szorgalom, lelemény, ötletesség – ez a nádudvariak titka.A Nagykunság, a Hortobágy, a Hajdúság hármasának határán hétköznapi emberek országra, sőt világraszólót alkottak az elmúlt évtizedekben. Akik pedig ebből a világból nőhettek, nőttek ki, megmutathatták, mit „terem” a főutaktól távoli, szélsőséges klímájú, olykor vad vidék.

Első helyre kívánkozik az újra, a változtatásra fogékony Szabó István, aki már a szocialista rendszerben egy olyan világot alakított ki, amelyben nem volt elég megtermelni a növényt, azt fel kellett dolgozni, vagy az állatokkal meg kellett etetni, az állatot is fel kellett dolgozni, majd mindezt saját üzletláncban értékesíteni. Ez rendszer adta a messze földön híres mezőgazdasága alapját, amely a tulajdonosváltások után is éltetője a kisvárosnak. K. Nagyok, Fazekasok – hogy folytassuk a nevekkel. Mindkét család a fazekas hagyományok továbbvivői. Fazekas Lajos, valamint Dobiné Vass Júlia, a népművészet mestere, Fazekas Ferenc, István és az ifjabb István népi iparművészek. Mint ahogy népi iparművész K. Nagy József, K. Nagy Zsolt és György is. De sorolhatnánk a tovább a családokat, embereket, akik a maguk szakterületén munkájukkal továbbörökítik Nádudvar jó hírét; nagyon hosszú lenne a sor…

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában