Helyi közélet

2015.02.16. 13:19

A tánc nyelvén az erőszak ellen

Debrecen - Törekedünk a megbízható, kiszámítható kapcsolatokra, még ha kényelmetlen is.

Debrecen - Törekedünk a megbízható, kiszámítható kapcsolatokra, még ha kényelmetlen is.

– A családterápia az egyik leghatékonyabb pszichológiai módszer a családon belüli erőszak esetén. A metódus alapvetése, hogy senki sem hibás, hiszen bizonyosan az erőszaktevőnek is szüksége van segítségre, neki is gyógyulnia kell – kezdte Rády Eszter pszichológus az „Egymilliárd nő ébredése” című rendezvényen. A Lépéselőny Egyesület-Debreceni Foglalkoztatási Központ idén is csatlakozott a nemzetközi akcióhoz, amely során előadásokkal és egy, a világ több pontján előadott koreográfiával igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy minden harmadik nő esett már családon belüli erőszak áldozatául.

A számítás szerint hazánkban 1,5 millió nővel történhetett ilyen cselekmény, miközben a rendőrséghez néhány száz jut el. A családon belüli erőszak „láthatatlanságára” is fókuszált beszédében dr. Juhász Zoltán alezredes, aki elmondta: megyénkben évente összesen 7-800 családon belüli erőszakkal összefüggésbe hozható esetről van tudomásuk és nem mind nők ellen irányul.

Szent család – a Bibliában

Rády Eszter elmondta: a családterápiával dolgozók filozófiája négy pontba sorolható. Eszerint az emberi természet alapvetően jó. Senki sem születik azzal az eszmével, hogy mindenkivel ki akar tolni. Másodsorban az emberek törekednek a megbízható és kiszámítható kapcsolatokra. Olykor még akkor is, ha az kényelmetlen. Harmadrészt mindenkinek van fejlődési lehetősége, vágya. A gond akkor kezdődik, ha a személy ebben elakad. Végül pedig a kapcsolati torzulások kapcsolatban javulnak. Elképzelhetetlen, hogy ha nekem bajom van veled, majd nélküled rendbe hozom, még ha el is megyek pszichológushoz – intett a terapeuta.

A család egy természetes támaszrendszer – folytatta –, amelyben minden tag viselkedése hat a másikéra. A kapcsolatokat lélegeztetni, éltetni kell. A gyógyulási folyamat során ki kell iktatni a vádaskodást, felismerni a közösségben és a családtagokban rejlő természetes erőforrásokat és meghatározni azt, hogy miért éppen most fordultak szakemberhez.

– Szent család a Bibliában van, a mi pór világunkban azonban családi szokások vannak, amelyek különbözőek, nincs jó és rossz família. Fontos, hogy generációkat vizsgáljunk és lehetőleg fedjük fel a régi titkokat. Nemrégiben azzal fordult hozzám egy vagány fiatalember, hogy úgy érzi, az apja nem fogadta el igazán. Ez pedig egész eddigi életére árnyékot vetett. Mígnem egy reggel a férfi édesanyja elárulta, hogy nem az a vér szerinti apja, akit addig annak hitt. Ettől az érintett felszabadult, letette terhét és nem haraggal, hanem hálával gondol az őt felnevelő férfira, aki annak ellenére gondoskodott róla, hogy nem a saját gyermekét istápolja – hozta fel Rády Eszter.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában