Helyi közélet

2015.01.16. 17:41

Vigyázó szemünket az euróra kell vetnünk

Debrecen - Az elemző szerint sok a bizonytalanság a 2015-ös év világgazdaságában.

Debrecen - Az elemző szerint sok a bizonytalanság a 2015-ös év világgazdaságában.– Az euró-forint árfolyam jelentősen nem változott, márpedig a magyar gazdaság helyzetére sokkal inkább a közös pénz értéke van hatással, mint a svájci franké – jelentette ki Barcza György, a Századvég vezető elemzője a csütörtöki pénzpiaci folyamatok kapcsán.

Az alpesi valutáért bonyolított exportunk az egész kivitelen belül nem nagy arányú, fontosabb, hogy az árfolyam a magyar pénzügyi szektort hogyan érinti. A frank erősödése megviseli például a devizahitellel rendelkező cégeket és autósokat; utóbbiak adósságállománya mostanáig 300 milliárd forint volt, ők mintegy 20 százalékos törlesztőrészlet-emelkedésre számíthatnak – fejtette ki a szakember. Úgy véli, az árfolyamváltozás nagy tanulsága, hogy rendkívüli jelentősége volt a lakáshitelek forintosításának; habár az érintettek panaszkodtak a piaci áron történő átszámításra, a 265 forintos szint jóval kedvezőbb számukra, mintha most 310 forintért kellene váltani. Összességében 500 milliárd forintnyi plusz tehertől mentesültek – tette hozzá az elemző.

Bár az euró és a svájci frank forinthoz viszonyított árfolyama magasra szökött, pénzünk értéke gyorsan beállt vissza a 320-322-es forint/euró szintre, ami azt mutatja, hogy a piacok most sokkal stabilabbnak látják a magyar gazdaság helyzetét, mint pár éve – mutatott rá Barcza György, megjegyezve, hogy az utóbbi időszakban jellemző 317-319-es forint/euró árfolyam a rubelválsággal függ össze.

Második válság

– Az uniós közös pénz jelenleg gyengül a dollárhoz képest, aminek fő oka, hogy az Egyesült Államok gazdasága kilábalóban van a válságból, növekszik a kamat, míg Európa egyfajta második válságot él át. Bár ennek kezelésére vannak tervek, elképzelések, nem látható, mire lesz elég. Vagyis felállt a hadsereg, de nem tudni, képes lesz-e átkelni a folyón – érzékeltette az elemző, hozzátéve, hogy az eurózóna állapota befolyásolja a miénket is. – A következő időszakban az lesz a döntő, hogy az amerikai és az európai konjunktúra hogyan viszonyul majd egymáshoz. Ha a különbség csökken köztük, akkor az euró erősödhet, ha nő, akkor a közös pénz romlani fog – összegezte. – Az idei év sok bizonytalanságot hordoz, beleértve, hogy az orosz viszonyok alakulása sem mindegy az uniónak – tette hozzá.

Európa kétsebességes, ahol a gyengébbek (jellemzően a déli államok) visszahúzzák az erősebbeket (pl. Németországot vagy az északi országokat), és sajnos, az eddigi válságkezelés csak a stagnálásra elég: bár összeomlás nincs, de növekedés sem. Ennek nagyrészt az az oka, hogy erős vezetők híján, intézményi szinten történik a döntéshozatal, elmosódó személyi felelősséggel, nem elég határozott lépésekkel – véli Barcza György.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában