Helyi közélet

2015.01.09. 19:07

Táncba viszik a gyermekmentőt

Debrecen - Huszonnégy órás gyermekmentő szolgálatért bálozik a város.

Debrecen - Huszonnégy órás gyermekmentő szolgálatért bálozik a város.

- A karácsonyi időszaknak vége lett a vízkereszttel és elkezdődött a farsangi, valamint a báli szezon. Debrecennek néhány éven keresztül nem volt bálja, most viszont újraindítjuk a tradíciót. A mulatság viszont akkor jó, ha nem csupán önmagát szolgálja, hanem missziót tölt be, ezért a város január 17-ei bálja egyben jótékonysági esemény is – fogalmazott a pénteki sajtótájékoztatón dr. Papp László polgármester. Kiemelte, a bálból befolyó összeggel a gyermekmentő szolgálatot segítik. Ugyanis mint mondta, Debrecenben reggel hét és este hét óra között van szolgálatban a gyermekmentő, holott szükséges lenne, hogy az a nap 24 órájában elérhető legyen.

- Az egyetem és a város együttműködésének ötszáz éves hagyománya van, a fejlődés pedig nem jöhetett volna létre összefogás nélkül ezért is fontos a közös munka – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, az idén 165 éves intézmény az ország legrégebbi kamarája, amely mindig a debreceni polgárok szolgálatában állt. - Egy térség jólétét mindig a tudomány, a politika és a gazdaság együttműködésével lehet leginkább erősebbé tenni – tette hozzá.

Népszerű és szükséges

- Az észak-magyarországi régióban Debrecen lehet az első olyan város, ahol non-stop működik a gyermekmentő szolgálat – mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Goschler Ádám, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvosigazgatója. Megjegyezte, a mentőautókban nem csak a felszerelés, de a szaktudás is világszínvonalú.

- A gyermekmentő autó sajnos "népszerű", átlagosan naponta négy-öt alkalommal riasztják. Ahhoz viszont, hogy az autó a nap minden órájában elérhető legyen, 8-10 millió forintra lenne szükség, ez az az összeg, amivel el tudunk indulni – jegyezte meg Dr. Pápay György, az Észak-alföldi Regionális Mentőszervezet orvosigazgatója.

Pappné Gyulai Katalin, a KLIK Debreceni Tankerületének igazgatója elmondta, Debrecen mindig nagy gondot fordított a hagyományok megőrzésére és ápolására. - A mai idők mesterei méltó utódaik az elődöknek – hangsúlyozta az igazgató.

- A három éve indult Debreceni Dalidó a városnak azt a hagyományát eleveníti fel, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén Dalidót rendeztek. A céhek mesterei és legényei ekkor együtt ünnepeltek a várossal és jelmezes felvonulást tartottak – elevenítette fel a régi időket Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában