Helyi közélet

2015.01.02. 18:24

Polgármesterek voltak. És ezután?

Hajdú-Bihar - Az egyik gazdálkodni fog, a másik nyugdíjasként is aktív, a harmadik pihenni szeretne.

Hajdú-Bihar - Az egyik gazdálkodni fog, a másik nyugdíjasként is aktív, a harmadik pihenni szeretne.

Nem lehet egyszerű 20-25 év aktív közéleti szerepvállalás után megélni azt, hogy mostantól nincs beleszólásuk (vagy legalábbis nem úgy) a településük sorsának az alakulásába. Leköszönt hajdú-bihari polgármestereket kérdeztünk arról, tudják-e már, hogyan tovább…

A földből élne

– Húsz évet húztam le polgármesterként Gáborjánban. Az első két ciklusban még volt időm a családi gazdasággal is foglalkozni, de később annyira összesűrűsödtek a hivatali teendőim, hogy kénytelen voltam bérbeadni a földet. De most majd visszaveszem és magunk fogunk gazdálkodni rajta. Az eszközeink megvannak hozzá, az elszántság is, hát majdcsak belejövünk – válaszolta a Napló megkeresésére az eredeti szakmáját tekintve gépésztechnikus Majosi Gyula. Hozzátette, hogy a gyerekeik már kirepültek a családi fészekből, ők más pályát választottak maguknak.

Szűcs László negyed századon keresztül szolgálta a kismarjaikakat, előbb önkormányzati képviselőként, majd pedig 22 éven át polgármesterként. Mint mondta, nem feltétlenül így képzelte a búcsút, azt azonban senki nem veheti el tőle, hogy bármerre jár a faluban, látja rajta a saját keze nyomát. – Nyugdíj mellett is dolgozhatnék, de most úgy érzem, hogy 63 évesen itt a pihenés ideje. Megkértem a nyugdíjat, és bár egyelőre nem válaszoltak, én nyugdíjasként képzelem el a hátralévő éveimet. Meg aztán nem is lenne könnyű munkát találni egy olyan kistelepülésen, mint amilyen Kismarja – engedett betekintést a privát megfontolásaiba a leköszönt polgármester.

Tisztes búcsú

Hamza Gábor kis megszakítással 16 éven át volt Hajdúsámson polgármestere, és bár már nem ő a település vezetője, kéretlenül is sorolja, hogy mi mindent kellene még a városban mevalósítani. – Tisztességesen elbúcsúztattak, megkaptam a díszpolgári címet, és úgy fogalmaztak, hogy az elmúlt 16 évben többet fejlődött Hajdúsámson, mint az azt megelőző 800 évben. Ez különösen jólesett. Még így, 72 évesen is el tudtam volna képzelni, hogy négyórás állásban mondjuk tanácsadóként igényt tartanak a tapasztalataimra, de (bár volt szó róla) nem így történt. Ezért aztán januártól egy cég felkérésére a klinikai laborokban használt műszerek elektromos biztonságtechnikai vizsgálatával kapcsolatban látok majd el koordinátori feladatokat. Ez közel áll a tanult szakmámhoz, hiszen eredendően erősáramú elektrotechikusi és energetikusi képesítésem van – fogalmazott ifjanti hevülettel a hetvenes éveiben járó, nemrég leköszönt polgármester.

Dr. Fülep László hosszú éveken át Konyáron háziorvosként praktizált és a település polgármestere is volt. Érdeklődésünkre elmondta, hogy bár nem Konyáron, de az orvosi szakmát folytatja. „Szakfelügyelő főorvos vagyok az ÁNTSZ-nél, valamint egy pszichiátriai intézetben dolgozom” – fogalmazott szűkszavúan a polgármesteri székből ősszel távozott orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában