Helyi közélet

2015.01.14. 16:14

Műtéti bravúr a debreceni Urológiai Klinikán

Debrecen - Az országban először Debrecenben hajtottak végre húgyhólyag-eltávolító és helyreállító műtétet háromdimenziós laparoszkópos technikával.

Debrecen - Az országban először Debrecenben hajtottak végre húgyhólyag-eltávolító és helyreállító műtétet háromdimenziós laparoszkópos technikával.

Már otthonában gyógyul az az idős asszony, akit tavaly év végén egy új eljárással műtöttek meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján. Az operáció során eltávolították a beteg húgyhólyagját és a kismedencében lévő nyirokcsomókat, majd a vesevezetéket beültették a vékonybélbe, és azt kivezették a hasfalra, úgynevezett urosztómát létrehozva ezzel. Így vált lehetővé, hogy a beteg a vizeletet üríteni tudja.

A műtéti eljárás különlegessége, hogy mind a három fázis során laparoszkópos eszközöket használtak az orvosok – tudtuk meg Flaskó Tibor egyetemi docenstől, a klinika igazgatójától. A szakember hozzátette, eddig is végeztek húgyhólyag-eltávolító és helyreállító műtéteket, de korábban ezt a has felnyitásával, míg most – az országban elsőként – a teljes műtéti sort laparoszkóppal hajtották végre.

Az operáció során az orvosok olyan modern műszereket használtak, mint a sebész tájékozódását segítő háromdimenziós laparoszkópos torony, ultrahangos vérzéscsillapító eszköz és endoszkópos bélvarrógép. Mindezek együtt azt eredményezték, hogy a beteg hamarabb felépült, kisebb fájdalmat élt át, és nem volt szüksége vérre. A speciális műtét azoknak a betegeknek az életét mentheti meg, akik húgyhólyag daganatban szenvednek, de a kór még nem okozott áttéteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában