Helyi közélet

2015.01.16. 18:04

„Kivárnak” a szélesítéssel

Debrecen, Hajdúszoboszló - Évekkel ezelőtt egyszerre tervezték felújítani és kiszélesíteni a Hajdúszoboszló és Debrecen közötti út egy-egy szakaszát. 2013-ban hét kilométeren, Ebest érintően megerősítették az utat, a négysávosítás azonban egyelőre várat magára.

Debrecen, Hajdúszoboszló - Évekkel ezelőtt egyszerre tervezték felújítani és kiszélesíteni a Hajdúszoboszló és Debrecen közötti út egy-egy szakaszát. 2013-ban hét kilométeren, Ebest érintően megerősítették az utat, a négysávosítás azonban egyelőre várat magára.

– A közel 7 kilométer hosszan elvégzett 2x1 sávos, 11,5 tonnás burkolaterősítés az útszakasz leromlott, elöregedett állapota miatt prioritást élvezett. A biztonságos közlekedés és a korszerű útviszonyok megteremtése okán döntött 2011. márciusában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról, hogy a felújítást mihamarabb meg kell kezdeni, és ezzel párhuzamosan a NIF Zrt. indítsa el a főút Hajdúszoboszlót elkerülő végétől a debreceni István úti csomópontig tartó szakasz négysávosításának előkészítését – tudtuk meg Loppert Dánieltől; a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője külön kérdésünkre is megerősítette, hogy az út kiszélesítését továbbra sem vetették el.

– A 12,7 kilométer hosszú, 2x1 forgalmi sávos szakasz négysávosításához szükséges tervezői feladatok elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertese az UVATERV Zrt. Elsőként a környezetvédelmi engedélyt kell megszereznie 2015. június közepére, majd az építési engedélyezési terveket 2015. szeptember elejéig kell elkészítenie és benyújtania a Közlekedési Hatósághoz engedélyezésre. Az építési engedélyek alapján kiviteli tervet kell készíteni, majd területszerzési és régészeti teendőket elvégezni. Az említett előkészítési feladatok, illetve forrás rendelkezésre állását követően kezdődhet meg a kivitelezés – írta a NIF képviselője, de nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy elvileg mikor kezdődhet meg a munka.

Annyit lehet tudni, hogy a megerősített burkolatú szakasz 2013. év végi átadásától legalább öt évnek kell eltelnie, mert – uniós pénz felhasználása miatt – ennyi ideig nem változtatható a beruházással elért állapot. Loppert Dániel ugyanis arról is tájékoztatott, hogy átfedés van a kétféle beavatkozást igénylő szakaszok között.

– A 11,5 tonnás burkolaterősítéssel érintett 6,83 km hosszú szakaszt szintén tartalmazza a kapacitásbővítő fejlesztés. Itt a tervek szerint a felújított két sáv mellé épül majd még két új sáv – tudatta.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában