Helyi közélet

2015.01.15. 19:25

Fontos a hétvégi házak védelme

Hajdú-Bihar - A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya azt tanácsolja, hogy a hétvégi ház tulajdonosok a téli időszakban vigyék biztonságosabb helyre értéktárgyaikat.

Hajdú-Bihar - A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya azt tanácsolja, hogy a hétvégi ház tulajdonosok a téli időszakban vigyék biztonságosabb helyre értéktárgyaikat.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei folyamatosan és visszatérően ellenőrzik a külterületi, hétvégi házas övezeteket, mert ezek a téli időszakban ritkábban látogatottak, és épp ez az, ami vonzza a betörőket. A Debreceni Rendőrkapitányság rendőrei 2015. január 15-én járőröztek a Bayk András kertben, ahol azt ellenőrizték, hogy a hétvégi házak tulajdonosai sérelmére nem történt-e bűncselekmény, az ingatlanok sértetlen állapotúak-e.

A fokozott külterületi rendőri és polgárőri jelenlétnek köszönhetően az elmúlt években Hajdú-Bihar megyében folyamatosan csökken a külterületi ingatlanok sérelmére elkövetett betörések száma, azonban továbbra is fontos a bűncselekmények megelőzésre fordítani a figyelmet.

Bár a külterületi ingatlanok védelmére nincs olyan általános érvényű jó tanács, de mégis a tulajdonos tehet a legtöbbet az áldozattá válás elkerülése érdekében azzal, ha megfogadja a legfontosabb rendőrségi bűnmegelőzési tanácsokat.

A külterületi ingatlanok jelentős része a tulajdonosaik által ősztől tavaszig ritkán látogatott, ezért az elkövetők – a lebukás kisebb esélyének tudatában – ezeken a helyeken próbálnak értékeket szerezni. A betörők többsége oda hatol be, ahol őt nem látják, ahol gyenge biztonsági rendszert tapasztal, ahol kevés munkával, rövid idő alatt tud a lehető legnagyobb haszonra szert tenni, és ahol a legkisebb az elkövetéssel együtt járó lebukás kockázata. A betörők általában előre nem tudják, hogy a feltört ingatlanban milyen értéket találnak. Könnyen mozdítható és értékesíthető tárgyakat keresnek, mint műszaki cikkeket, híradás-technikai berendezéseket, kerti kisgépeket, vagy az udvaron található hulladék vasakat.

Ahhoz, hogy a hétvégi ház tulajdonosa ne váljon bűncselekmény áldozatává a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbiak betartását tanácsolja:

  • Láthatóvá kell tenni az ingatlant (mozgásérzékelős reflektort kell felszerelni).
  • Valamilyen elektronikus, vagy mechanikus vagyonvédelmi berendezéssel kell ellátni a hétvégi házat, ami megnehezíti az ingatlanba való bejutást. (Az ajtókon legyen legalább biztonsági zár, lehetőség szerint a nyílászárókon legyen rács. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy hétvégi házban, pincében jelentősebb érték maradjon, célszerű – értékarányosan – riasztóval is felszerelni az épületet és az ablakokra fémredőnyt felszerelni).
  • Amennyiben hosszabb időre – különösen a téli időszakban – felügyelet nélkül kell hagyni az ingatlant, akkor abból az értéktárgyakat (elektromos háztartási berendezések, mezőgazdasági kisgépek) biztonságosabb helyre kell vinni, azokat felügyelet mellett kell tárolni.
  • Szükséges, hogy a tulajdonos a téli időszakban is alkalmanként kilátogasson a hétvégi házához, hogy ellenőrizze a területet, a kertkapuk és a ház nyílászáróinak érintetlenségét. Lehetőség szerint egyeztessenek a szomszédjaikkal: amennyiben kimennek a hétvégi házukhoz, a szomszéd telkét is ellenőrizzék, s egy másik alkalommal ő is tegye meg ezt az önökével!
  • Fontos, hogy a hétvégi házaikban tartott értékesebb tárgyaikról legyen leírásuk, listájuk, esetleg fényképük, mert ha mégis baj történne, a bűncselekmény eredményes felderítéséhez ezek rendőrség számára történő átadásával nagyban hozzájárulnak!
  • Amennyiben a hétvégi házukhoz kiérkezve azt tapasztalják, hogy ott illetéktelen járt, sérelmükre vagyon elleni bűncselekmény történt, az eredményes felderítés érdekében hagyják a helyszínt érintetlenül és hívják azonnal rendőrséget a 112-es, vagy 107-es központi segélyhívó számok valamelyikén!

    - police.hu -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában