Helyi közélet

2015.01.23. 14:38

Elismerés a Magyar Kultúra Napján

Debrecen - A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja alkalmából alkotói ösztöndíjakat és Debrecen Kultúrájáért-díjat adományozott 2015. január 22-én.

Debrecen - A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja alkalmából alkotói ösztöndíjakat és Debrecen Kultúrájáért-díjat adományozott 2015. január 22-én.

Immár hagyomány, hogy a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány, nemzeti imádságunk, a Himnusz szatmárcsekei megírásának évfordulóján, a Magyar Kultúra Napján adja át díjait és alkotói ösztöndíjait.

Az alapítvány a város kulturális életének mecenatúráját felvállaló szándékkal jött létre 1991-ben. Kiemelt feladatának tartja a város életében meghatározó szerepet játszó kulturális szakemberek, művészek és tudományos szakemberek tevékenységének ösztönzését, a város szellemi értékeinek gyarapítását.

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriuma 9 pályázónak adományozott alkotói ösztöndíjat, köztük a Debreceni Egyetem művésztanárának és doktorandusz hallgatójának.

Boda Balázs, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának oktatója gyakran lép fel a város és környék hangversenypódiumain. A Szatmárnémeti Filharmonikus Zenekarral több koncertet is adott. Korrepetitorként rendszeres közreműködője az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának. Jelen pályázatában Alexander Szkrjabin halálának 100. évfordulójáról, és Paul Dukas születésének 150. illetve halálának 80. évfordulójáról kíván megemlékezni kétzongorás művek előadásával Balog József zongoraművésszel közösen. A darabok annak ellenére, hogy még nem hangzottak el a város hangversenytermeiben, sőt, ebben a formában még Európában is viszonylag ritkán hallhatóak, kimagasló remekművei a kétzongorás irodalomnak.

Sárosi Dániel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori iskolájának hallgatója, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény orgonatanára. Pályázatában orgonakoncert-sorozat megvalósításához kér támogatást, amely a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség Kiszely-orgonájának felújításához szükséges anyagi támogatás megteremtésének elindítását segítené. Az orgonasorozatot ez év tavaszán kívánja elindítani, mely négy orgonakoncertet foglal magában. Programját kizárólag a Kiszely-orgonán hitelesen megszólaltatható orgonaművek tennék ki. A hangversenysorozattal a 125 éve elhunyt Césár Franck zeneszerző élete és munkássága előtt szeretne tisztelegni.

Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma posztumusz Debrecen Kultúrájáért díjat adományozott Görömbei Andrásnak, Kossuth-díjas magyar irodalomtörténésznek, kritikusnak, egyetemi tanárnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának

Görömbei András Polgáron született 1945. február 5-én. Felnőtt élete jórészt Debrecen egyeteméhez kötötte. Itt szerzett diplomát, majd itt állt munkába tanársegédként, s járta be útját a professzori kinevezésig. Ezt csak két hosszabb külföldi vendégtanári megbízatás szakította meg, Bécsben és Helsinkiben. Volt tanszékvezető, intézetigazgató, rektorhelyettes és betöltött még sok más funkciót is az egyetem falain belül és kívül, akadémikussá választását követően elsősorban az akadémia szervezetében. Tisztséget nem keresett, de nem is tért ki előlük puszta kényelemből. A rárakódó egyre nagyobb hivatali és közéleti terheket példás odaadással és alázattal viselte, de igazán otthon a katedrán és az íróasztalánál érezte magát.

Tudományos pályája az egyetemi doktorátus megszerzését követően jelentős fordulatot vett. A disszertáció témája még a régi magyar irodalomhoz kötődött, kandidátusi értekezését viszont már a csehszlovákiai magyar irodalomról írta. Az újra kijelölt irány végleges maradt, s a kisebbségi irodalom kutatása kiegészült a huszadik századi magyar irodalom témáival, elsősorban a népi írók és a líratörténet körében. Akadémiai doktori címet Nagy László költészetéről írott monográfiájával szerzett. Elhivatott kutatómunkájából gazdag életmű született, könyveinek, tanulmányainak s egyéb írásainak bibliográfiája sok száz tételt számlál. S mindeközben nemzedékeket formáló tanáregyéniséggé vált, szakdolgozatok, diákköri munkák, doktori értekezések készültek vezetésével, s a közös munka közben az ifjú kollégák világképét, személyiségét is formálta.

Kezdetben a hivatalosság gyanakvása, bizalmatlansága, időnkénti fenyegetése által övezve dolgozott, az utóbbi két évtized aztán már megteremtette a jutalmat. Akadémikus lett, kitüntetései hosszú sorában ott található egy-egy közösség legmagasabb elismerése is, a Kossuth-díj, a Debrecen Város díszpolgára cím és a Debreceni Egyetem Díszérme. Magyar Örökség-díjat kapott, melyet a Debreceni Egyetem professor emeritusi oklevéllel együtt már sajnos nem tudott átvenni.


Debrecen - Alkotói ösztöndíjakat, Debrecen Kultúrájáért-díjakat adományoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában