Helyi közélet

2015.01.28. 10:18

Csak aktív termelő juthat támogatáshoz

Debrecen - A közvetlen támogatások új rendszerében kötelező és önkéntes elemek jelennek meg.

Debrecen - A közvetlen támogatások új rendszerében kötelező és önkéntes elemek jelennek meg.

Január végétől folyamatosan jelennek meg az új uniós Közös Agrárpolitika közvetlen támogatásairól szóló hazai rendeletek – jelentett be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Korábbi információk szerint a tárca összesen hét rendeletet ad ki.

Fontos eredmény

A közvetlen támogatások új rendszerében fontos eredmény, hogy a jelenlegi területalapú támogatási rendszer (SAPS) elvén alapuló alaptámogatási rendszer továbbvihető 2020 végéig, vagyis egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden olyan gazdálkodó, aki az adott évben támogatási kérelmet nyújt be – mondta Czerván György egy konferencián. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy a közvetlen támogatások új rendszerében kötelező és önkéntes elemek jelennek meg. A kötelező elemek közé tartozik az alaptámogatás, a zöldítés és a fiatal gazdálkodók támogatása, míg az önkéntes elemek között a termeléshez kötött támogatást találjuk meg.

Lesznek kivételek

A jövőben csak aktív mezőgazdasági termelő lesz jogosult a közvetlen támogatásra, vagyis az, aki mezőgazdasági tevékenységet folytat és nincs a negatív listán. Az aktív mezőgazdasági termelői státuszt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a közvetlen kifizetések támogatási feltételeként fogja vizsgálni. A rendszer összetettségét jól mutatja, hogy bizonyos feltételek mellett aktív gazdának minősülhet az is, aki ugyan szerepel a negatív listán, de a mezőgazdasági tevékenysége nem jelentéktelen.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában