Helyi közélet

2015.01.29. 13:26

Az öné meg van számolva?

Hajdú-Bihar - A tulajdonosoknak minden négy hónaposnál idősebb kutyát be kell jelenteniük.

Hajdú-Bihar - A tulajdonosoknak minden négy hónaposnál idősebb kutyát be kell jelenteniük.A 2012. január 1-jén életbe lépett állatvédelmi törvény az önkormányzatokra ró kötelezettséget. Előírja számukra, hogy háromévente kötelező ebösszeírást végezni. Néhány önkormányzat ezt úgy értelmezte, hogy 2015. január 1-jéig el kell végezni az első összeírást, ezért nyáron hirdették ki. Debrecen önkormányzata is időben döntött erről december 18-ai ülésén, viszont a város közigazgatási területén január 1. és június 30. között végzik el a feladatot. Az ebösszeírás célja az, hogy az önkormányzat a honlapjáról is letölthető adatlap által megtudja, hány ebet tartanak a településen.

Bírsággal sújtható

Hajdúnánáson 2014. október 20-tól december 31-ig „vallhatták be” kutyáikat az ebtartók. Az önbevalláshoz az erre a célra rendszeresített adatlapot a Hajdúnánási Újság mellékleteként is beszerezhették. A nánási önkormányzat arra is felhívta a figyelmet, hogy összeírás minden kül- és belterületi ingatlant érint, így azok is nyilatkozzanak, akik nem tartanak kutyát, hiszen az is információ.

Az ebösszeíró adatlapot egyebek között Derecskén is kitöltötték az illetékesek tavaly tavasszal. Minden önkormányzat előrebocsátotta, hogy az adatok helyességét folyamatosan ellenőrzik, az adatszolgáltatás elmulasztója pedig 30 ezer forintos állatvédelmi bírsággal sújtható. Az a gazda, aki még a chipet is elmulasztja, további 40 ezer forint pénzbüntetésre számíthat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában