Helyi közélet

2015.01.19. 14:18

A doni tragédiára emlékeztek

Hortobágy - Nem a hideggel, hanem a szemerkélő esővel kellett megküzdeni a lovasoknak.

Hortobágy - Nem a hideggel, hanem a szemerkélő esővel kellett megküzdeni a lovasoknak.A Donnál, 1943 januárjában meghalt bajtársak tiszteletére lovas emléktúrát szerveztek a huszárhagyomány-őrzők a Hortobágyon január 18-án.

A megyei huszárbandérium tagjai először a hajdúböszörményi múzeumban tettek látogatást, ahol az első világégésről készült kiállítást tekintették meg. Ezt követően a második világégésre emlékeztek, mégpedig egy jelképes emléktúra során. A túrán a lovasok felidézték az 1943 januárjában hősi halált halt magyar katonák emlékét. A hortobágyi pusztában a huszárok – Juhász Imre járőrparancsnok szervezésében – emléktúrát tettek. Igaz, a környéken azon a napon messze nem volt az egykori doni helyszínhez közeli mínusz 35 fokos hideg, csak szemerkélő eső…

A túra előtt a huszárhagyomány-őrzők megkoszorúzták az orosz frontot is megjárt, néhai Hetey Sándor György emléktábláját, majd kilovagoltak a pusztába. A túra után az átfázott huszároknak jól esett az igazi hortobágyi slambuc – tájékoztatta a Naplót Szoboszlai Endre, a hajdú-bihari huszárbandérium sajtófelelőse.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában