Helyi közélet

2014.12.06. 17:41

Kóti Árpádot, a Nemzet Színészét ünnepelték Debrecenben

Debrecen - A Csokonai Színház és a debreceni önkormányzat rendkívüli társulati ülésen köszöntötte a Nemzet Színészének választott Kóti Árpádot.

Debrecen - A Csokonai Színház és a debreceni önkormányzat rendkívüli társulati ülésen köszöntötte a Nemzet Színészének választott Kóti Árpádot.Az első olyan debreceni színész, aki a Nemzet Színésze elismerést megkapta. Elsőnek lenni mindig történelmi pillanat: a művész úr beírta magát Debrecen történelemkönyvébe – hangsúlyozta köszöntőjében Papp László polgármester azon a rendkívüli társulati ülésen, melyet a színész tiszteletére szombatot rendeztek a Csokonai Nemzeti Színházban. Mint azt a városvezető kifejtette: karnyújtásnyi távolságban van tőlünk a Latinovits Színház elindítása, s bízom abban, Kóti Árpádnak lesz lehetősége arra, hogy azt a hatalmas tudást és bölcsességet, –amit az elmúlt 5 évtizedben a pálya és pályatársai iránt tanúsított– átadja az új generációnak is, hiszen a Latinovits Színház nem csak egy színjátszóhely, hanem a színészképzés kárpátmedencei központja is lesz.

Hűség, őszinteség, hitelesség

A színészt a teátrum igazgatója, Ráckevei Anna is köszöntötte, aki szerint 2014. Kóti Árpád éve volt, hiszen Kossuth-díjat kapott, idén lett 80 éves, s megválasztották a Nemzet Színészének.

– Ha Árpádra gondolok, az első legfontosabb fogalom ami eszembe jut róla a hűség. Öt évtizede hűséggel van ebben a színházban, Debrecenben és a felsége mellett. A másik ilyen fogalom a sokszor kíméletlen őszinteség, illetve ami a színházban mindenképp az egyik legfontosabb, a hitelesség, mely az őszinteségből fakad – fűzte hozzá. Az eseményen levetítettek egy rövidfilmet, amelyben Kóti Árpád vallott életéről, a színészi pályára kerüléséről, első sikereiről, majd Törőcsik Mari, a Nemzet Művésze és a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő videóüzenetben gratulált Kóti Árpádnak, akit az ország egyik legnagyobb színészének tart. – Eszembe jutnak azok az évek, amiket a főiskolán töltöttünk, de érdekes módon leginkább egy momentum maradt meg, amikor jelmezt próbálni mentem a Reáltanoda utcába, te elkísértél, s hatalmasakat nevettünk – fogalmazott a művésznő, majd leszidta barátját, amiért még mindig dohányzik. – Nekem is sikerült, neked is fog. Nagyon szeretlek és élj sokáig, jó? – zárta szavait a színésznő.

HBN–TZ


Kóti Árpádot, a Nemzet Színészét köszöntötték szombaton a debreceni Csokonai Nemzeti Színház ünnepi társulati ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában