Helyi közélet

2014.12.30. 18:34

Karácsonyi csoda

Tomajmonostora - Házat kapott a hajléktalan kismama és családja Szolnok megyében.

Tomajmonostora - Házat kapott a hajléktalan kismama és családja Szolnok megyében.

Bekövetkezett az a karácsonyi csoda amiben sokan reménykedtek. A hajléktalan debreceni kismama, Bogdán Viola és családja nem a „híd alatt”, hanem fűtött helyen, rendes házban együtt karácsonyozhatott.

Előzmények

Mint arról elsőként beszámoltunk, Bogdán Viola hét hónapos terhesen vált hajléktalanná, miután gömbölyödő hasa miatt elbocsátották a munkahelyéről, egy presszóból. Közben élettársa is pénz nélkül maradt, hiába dolgozott kőművesként Németországban, nem kapta meg a bérét. Egy darabig még fizették albérletüket, majd egy olcsó panzióba kényszerültek. Mivel újabb munkát nem kaptak és felélték tartalékaikat, novemberben onnan is menniük kellett. Fedél nélkül maradtak. Kicsit később Viola nevelőapja szintén hajléktalan lett. Mindhárman egy újkerti tízemeletes panelház liftháza mellett, a padlón aludtak.

A szociális ellátásért felelős szervezetektől többször is kértek segítséget, de azok helyhiány miatt nem tudtak nekik érdemben segíteni. Végül december elején a klinikán megszületett Viola harmadik gyermeke. (A legnagyobb lány már felnőtt, önálló életet él, a tízéves Noémi állami gondozásban van.) Akkor úgy nézett ki, hogy mivel a bébit nem lehet a fagyos télbe, az utcára kivinni, a hatóságok elszakítják az anyát gyermekétől.

Segítők

A történetet bemutató cikkeink hatására megmozdult az ország, egymást érték a különböző felajánlások. A legnagyobb közösségi portálon segítő csoportok alakultak. A legtöbben gyermekruhát és használati tárgyakat ajánlottak nekik, azokat azonban nem volt hová vinni. A százhalombattai és a hodászi családok átmeneti otthonában lett volna számukra hely, de mivel Viola és családja is debreceniek, minden ide köti őket, szerettek volna itt, vagy a közelben maradni. Ekkor kapcsolódott be az akcióba az RTL Klub, akik híradójukban bemutatták a sztorit. A riport hatására jelentkezett a Szolnok megyei Tomajmonostora polgármestere, aki a település nevében Violának, kisgyermekének és nevelőapjának kiutalt egy régi, három szobás, bútorozott, kertes parasztházat. A klinika szülészetéről egyenesen oda mentek karácsonyozni. Az épületért szociális lakbért kell majd fizetni.

Boldogság

Bogdán Viola portálunknak elmondta, hogy az ünnep alatt szinte semmiben nem szenvedtek hiányt. Kaptak kályhát, tűzifát, élelmiszert, az egész falu segítette, segíti őket. Az állami gondozásban lévő kislány is velük volt. Januárban oda is költözhet.

Hosszú távon viszont már gond lehet. A nevelőapa nyugdíja mindössze 30 ezer forint, melyhez majd jön némi GYES, családi pótlék. Mivel Tomajmonostora kicsi falu, alkalmi munka alig akad. Ezért Viola minden velük együtt érzőtől azt kérte, hogy aki tud küldjön nekik tartós élelmiszereket, gyermek ruhákat, babakocsit, bébi hordozót. Főzésre szolgáló edényből mindössze kettő van. Egyúttal minden eddig nekik segítőnek megköszönte a támogatást.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy egyszer majd szeretnének Debrecenbe visszajutni.

Befogadó falu

- Bogdán Violán és családján azért segítettünk, mert bárki kerülhet ilyen rossz körülmények közzé. Több hasonló helyzetben lévő családon is segíttettünk már, mi egy befogadó falu vagyunk - jelentette ki Tomajmonostora alpolgármestere. Gyulainé Turó Melinda elmondta: azért, hogy Violáék anyagi helyzete hosszú távon stabilizálódjon, később közmunkát fognak nekik biztosítani.

HBN-OCs


Debrecen - Nyolc hónapos terhesen napközben az utcán, éjszaka egy lépcsőházban lakik egy hajléktalan nő.


Debrecen - Sokan segítenének annak a nőnek, akitől azért akarják elvenni gyermekét, mert nincs otthona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában