Helyi közélet

2014.12.22. 14:29

Ha nyakunkban a felmosóvíz

Debrecen - Magas házak alatt sétálva olykor különleges „égi áldás” is nyakunkba zúdulhat.

Debrecen - Magas házak alatt sétálva olykor különleges „égi áldás” is nyakunkba zúdulhat.Pénzbírság vagy közérdekű munka büntetés, illetve tulajdon elleni szabálysértés esetleges megállapítása esetén elzárás is alkalmazható – olvasható a polgármesteri hivatal válaszában, amelyet egy olyan eset kapcsán juttatunk el az illetékesekhez, amely sajnos bárkivel megeshet, ha emeletes házak tövében sétálgat.

A megdöbbentő eset leírását egyik olvasónk küldte be szerkesztőségünkbe. Részlet a levélből: „Tegnap délután fél öt fele járt az idő. Az épület tövében (a Petőfi téri toronyház – a szerk.) várakozva ismerősökkel, nagyon meglepő és undorító dolog történt. Hirtelen vízcsapódásra lettünk figyelmesek majd arra, hogy telibe talál félig egy nagy adag víz. A meglepődéstől még csodálkozva, naivan azt gondoltuk, hogy természetes forrásból jött, majd mikor az orrunkat megcsapta a szag leesett, hogy egy jó adag felmosó vizet borított ki valaki. Persze felnézve senkit sem láttunk. A víz a földszinti előtetőn szétcsapódva terített be minket. Nem tudom elhinni, hogy tud ilyet valaki megtenni?” Levélírónk felhívja a figyelmet arra, hogy ott lehetőleg távol a falaktól közlekedjünk. Megtoldja az épület portsával folytatott beszélgetés egy részletével, miszerint a leírt eset rendszeresen előfordul, de nem tudják ki csinálja. „Ott lakóktól tudom, hogy üvegeket is szoktak dobálni (példának hozták fel: két literes üveget teli vízzel).

Meg kell találni: honnan és ki

Az olvasó levelében közölt jogsértő magatartással szemben a polgári jog és a szabálysértési jog eszközeivel is fel lehet lépni, de a hatékony eljárás előfeltétele az, hogy megállapítható legyen, pontosan ki és melyik helyiségből öntötte ki a vizet – olvasható a polgármesteri hivatal válaszában. Amennyiben a felmosóvizet a társasház egyik lakásából öntötték ki, a lakás bérlője vagy tulajdonosa felel a kiöntéssel okozott kárért. Kezesként felel a bérlő vagy a használó, ha a károkozót megnevezi. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a károkozó jogosulatlanul tartózkodott a helyiségben.

Amennyiben a felmosóvizet a társasház közös használatára szolgáló helyiségéből öntötték ki, az okozott kárért a károsulttal szemben az épület tulajdonosa felelős. Ha a tulajdonos a károkozót megnevezi, kezesként felel. A kár megtérítése iránt főszabályként fizetési meghagyásos eljárást kell indítani, amelyet bármelyik közjegyző elvégezhet.

HBN–KZS


Itt kezdeményezhető eljárás

A polgári jogi eljárás mellett vagy helyett lehetőség van szabálysértési eljárás megindítására is. Az eljárás alá vonttal szemben pénzbírság vagy közérdekű munka büntetés, illetve tulajdon elleni szabálysértés esetleges megállapítása esetén elzárás is alkalmazható.

A szabálysértési eljárás lefolytatását feljelentéssel kezdeményezheti a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatalánál (4024 Debrecen, Piac utca 42-48.)


Debrecen - Tegnap délután fél öt fele járt az idő. Az épület tövében várakozva ismerősökkel nagyon meglepő és undorító dolog történt. Hirtelen vízcsapódásra lettünk figyelmesek, majd arra, hogy telibe talál félig egy nagy adag „víz”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában