Helyi közélet

2014.12.08. 10:20

Földmutyi? Ki tudhatja?!

Hortobágy, Budapest - Kivizsgálták a hortobágyi földbérlet-pályázatokat, de a jelentés 10 évig nem nyilvános.

Hortobágy, Budapest - Kivizsgálták a hortobágyi földbérlet-pályázatokat, de a jelentés 10 évig nem nyilvános.A Hortobágyi Nemzeti Park földpályázatán több nyertes esetében előre „lezsírozták” a végeredményt – állítja az a két szocialista képviselő, akik betekinthettek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jelentésébe.

A vizsgálatot januárban rendelte el Orbán Viktor miniszterelnök utasítására a hivatal. A Napló a KEHI-jelentés titkosítása kapcsán azt kérdezte Bőcz Sándortól, a KEHI kabinetfőnökétől, hogy mi indokolta a 10 évre szóló titkosítást. „Az ellenőrzési jelentés nem lett titkosítva, az (mint a hivatal által készített valamennyi jelentés) olyan, döntés megalapozását szolgáló adat, amely a törvény szerint a keletkezésétől számított 10 évig nem nyilvános” – tudtuk meg Bőcz Sándortól.

Gőgös Zoltán ellenzéki képviselő a Népszabadságnak azt mondta, az ellenőrzés alátámasztja azt a gyanút, hogy több pályázat esetében visszaélések történhettek. – A jelentés utal arra, hogy többen „bérállatokkal” győztek, illetve, hogy egyes cégek 2013. évi megalapítása csak a bérleti jog megszerzésére irányult. A nemzeti park a jelentésben tagadja a jogsértéseket – mondta tapasztalatairól a képviselő.

Nemcsak a Naplónak korábban nyilatkozó vesztes gazdák szeretnének tisztán látni a földhaszonbérleti-pályázat ügyében, de a nyertes bérlőknek is egyre kínosabb a kialakult szituáció. Ketten is ugyanazzal keresték meg lapunkat: mi tisztességes eszközökkel pályáztunk, nem sumákoltunk, és elegünk van abból, hogy bűnözőkkel mossanak össze minket.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában