Helyi közélet

2014.12.06. 09:26

A telefonközpont már történelem

A németeket követő oroszok nem robbantották fel, „csak” lebontották, kupacba hordták.

A németeket követő oroszok nem robbantották fel, „csak” lebontották, kupacba hordták.Egy híradástechnikai posta-műszerész (telefonközpont-műszerészek és -kezelők) emlékképei – írta e képekhez kísérő szövegként Csige József László balmazújvárosi lakos, aki egykor műszaki vezető volt a Magyar Posta debreceni telefonközpontjában. Az összeállításnak ezt a címet adta: Egykori analgó korszak a telefóniában, Debrecen gócközpontjában. Magyarázatként pedig feljegyezte, hogy 1948-1978- között standard (BHG) 7D-U típusú forgógépes központ üzemelt, majd 1978 XII. 15-én 16 órától 2004. szeptember 29-én 9 óráig pedig svéd Ericcson ARF-102 típusú crossbar (keresztrudas kapcsológépekből) központ működött Debrecenben.

„Az említett forgógépes telefonközpontot megelőző automata 7B típusú központ németek általi felrobbantását egykori bátor kezelőnők mentették meg. A németeket követő oroszok nem robbantották fel, „csak” lebontották: kupacba hordták a Hatvan utcai posta udvarán, ahol a rozsda ette meg. Ezt követően kézi kapcsolású, ideiglenes központja volt Debrecennek körülbelül két éven át” – írta Csige József.

A crossbar telefonközpont kábelrendezőben 2001 januárjában készült a felvétel. „A városi távhálózatból ide beérkező telefonkábeleket itt kötötték, rendezték össze a telefonközponttal; az onnan levezetett előfizetői számcsúcsokkal. Ennek megfelelően a kábelrendezőnek két oldala volt: a kábelborda és a számcsúcs oldal. Piros-kék színű vezetékekkel kötötték össze az előfizető vonalát a számára kijelölt telefonszámhoz tartozó számcsúccsal” – olvasható a magyarázatban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában