Helyi közélet

2014.11.16. 15:27

Zákinthosz: a legkékebb tenger szigete

Zákinthosz - Szemet gyönyörködtető látványt nyújt a piciny sziget.

Zákinthosz - Szemet gyönyörködtető látványt nyújt a piciny sziget.

A Jón-tengerben található Zákinthosz az egyik legtöbb természeti szépséggel megáldott sziget, ahol rácsodálkozhatunk a monumentális barlangokra, az olajfák illatában úszó hegyekre, a pálmafákkal ölelt apró városokra és a szemet gyönyörködtető azúrkék vízre. Zákinthosz a nyugalom szigete, ami remekül reprezentálja a görög életérzést. A hihetetlen tiszta szigeten senki sem kapkod, az emberek folyamatosan mosolyognak, még akkor is, ha egy-egy buszjárat minden ok nélkül kimarad. Nincsenek elégedetlenkedő hangok akkor sem, ha a buszsofőr úgy dönt a menetrend szerinti járaton, hogy félreáll egyet telefonálni, vagy ha épp taxiként funkcionál és kiteszi a feleségét egy bevásárlóközpont előtt.

Első látásra megtévesztő lehet, hogy az emberek vezetés közben sokat dudálnak, ám mindez csak egy jó barátnak való köszönésként, vagy a hihetetlen keskeny beláthatatlan kanyarok miatt – jelezve érkezésüket - teszik. A légvonalban mindössze 40 kilométer hosszú Zákinthosz kis mérete ellenére igen gazdag látnivalókban, melyeket akár bérelt autóval, helyi járatú busszal, quaddal, motorral, vagy egy egész napos hajókirándulással is megtekinthetünk.

A Csempész-öböl, melyet a világ harmadik legszebb tengerpartjának kiáltottak ki, rengeteg turistát vonz naponta, ám a remekül összehangoltan érkező és távozó hajóknak köszönhetően az ember mégsem érzi zsúfoltnak azt. A képeslapokon látható hihetetlen kék tenger pedig nem átverés, élőben is elkápráztató a látvány.

A hajóroncs elengedhetetlen kelléke a partnak. Története szerint több mint 30 évvel ezelőtt a görög haditengerészet két teherhajót vett üldözőbe. A legénységüket csempészettel gyanúsították, s bár az egyiknek sikerült elmenekülnie, a másik hajó óriási viharba keveredett. A rakománnyal túlterhelt jármű zátonyra futott, és később a partra sodródott. Az élelmesebb helyiek ki is fosztották árukészletéből a roncsot, sokan állítólag még 15 évvel később is a csempészett cigarettát szívták.

Jelképek

A Marathonissi, vagy más néven Teknős sziget Zákinthosz déli részén található, a Laganas öbölben. Zákinthosz jelképe az álcserepes teknős (Caretta Caretta) szívesen sütteti magát ezen a környéken, tojásait pedig előszeretettel rakja le a Marathonissi-n is. Mivel veszélyeztetett faj, fokozott teknősvédelmi intézkedések vannak érvényben, éppen ezért – a kiránduló hirdetésekkel ellentétben– a turistahajók biztos távolságban közelítik meg a szigetet, s ritkán lehet elcsípni egy-egy állatot.

A sziget másik jelképe a Blue Caves (vagyis Kék Barlangok); a barlangrendszert kis hajókkal lehet felfedezni.

A kapukhoz hasonló nyitott sziklanyílásokon keresztülhaladva igazán romantikus utazásban lehet részünk, kiérve a nyílt tengerre pedig fürdés közben lelátunk a fenékig, ahol különböző színű, többek közt piros és zöld színekben pompázó kövekben is gyönyörködhetünk.

Főnixmadár főváros

1953-ban hatalmas földrengés rázta meg Zákinthosz szigetét, s ezen belül a szintén Zákinthosz nevű főváros épületeinek nagy részét teljesen elpusztította. A romba dőlt palotákat, templomokat megpróbálták eredeti formájukban helyreállítani, ami részben sikerült, de sok egyházi és világi épület végleg a földdel lettek egyenlő. Helyettük újakat emeltek, de a szűk utcák jelzik, hogy a velencei hatás ekkor is érvényesült. A főváros központjában található a Solomos tér, mely a nagy nemzeti költőről, Dionysos Solomosról, a görög himnusz szerzőjéről kapta a nevét. A téren található továbbá a Könyvtár, a Bizánci múzeum és a Városháza épülete is. Ha a forróságban kimerültünk a sétától, a közelben lévő éttermekben és bárokban lehűthetjük magunkat egy hideg görög sörrel, majd jól lakhatunk az omlós bárányhússal készült gyros-szal.

HBN–TZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában