Helyi közélet

2014.11.10. 13:23

Új feladat a kéményseprőknek?

Debrecen - A Tigáz szerint a kéményseprőket is be kellene vonni a gázkészülékek működésének ellenőrzésébe.

Debrecen - A Tigáz szerint a kéményseprőket is be kellene vonni a gázkészülékek működésének ellenőrzésébe.Papp Csaba debreceni önkormányzati képviselő a közelmúltban azt javasolta portálunk hasábjain, hogy a gázkészülékek ellenőrzése, javítása kapcsán felmerülő rengeteg problémának úgy vegyék elejét, hogy ezt a tevékenységet a jövőben ne vállalkozók, hanem ismét a gázszolgáltató végezze. (A rendszerváltás előtt ez így működött, de akkoriban a gázszolgáltatók még állami tulajdonban voltak.) A jelenlegi törvény szerint a gázszolgáltató felelőssége a lakásokban a gázóráknál lényegében véget ér, azon belül mindenkinek magának kell, kellene arról gondoskodni, hogy megfelelő állapotban legyenek a gázcsövek, a gázkészülékek és azok tartozékai.

Odafigyelés

Megkérdeztük a Tigázt, hogy mit szólnak a képviselő javaslatához? A cég szóvivője előjáróban úgy válaszolt, hogy a legfontosabb a biztonság. Ezért azt tanácsolják fogyasztóiknak, hogy évenként saját költségükre ellenőriztessék a gázüzemű készülékeket, az égéstermék elvezetőt és végeztessék el a szükséges karbantartásokat. Az évenkénti odafigyelés kisebb költséggel jár mint egy régóta elhanyagolt rendszer javítása – tudtuk meg Száraz Gábortól.

Az is kiderült, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a fogyasztóknak 2016. január elsejétől tíz évenként meg kell rendelni a felülvizsgálatot az úgynevezett „elosztói engedélyes szolgáltatótól” (például a Tigáz-DSO Kft-től). A szóvivő szerint „látható, hogy a szabályozás nem a szolgáltató szakmai meggyőződését tükrözi. A Tigáz-DSO Kft. szívesen megosztja tapasztalatait és kész az együttműködésre, hogy olyan szabályozás alakulhasson ki, ami a jelenleginél hatékonyabb” - hangsúlyozza Száraz Gábor.

Kéményseprők

A Tigáz-DSO Kft. tapasztalatai szerint a fogyasztóknál bekövetkező baleseteket általában nem a gázvezetékek hibái okozzák. A legtöbb probléma a régi, nyílt égésterű gáz és egyéb készülékekkel, például a fatüzelésű kandallókkal, cserépkályhákkal, azok légellátásával, illetve égéstermékének elvezetésével van. A nyílt égésterű kéményes készülékek többnyire a kéménnyel egybefüggő rendszert alkotnak – állapította meg a Tigáz szóvivője.

Száraz Gábor végül arra emlékeztetett, hogy a jogszabályok szerint a kéményeket évente kötelező ellenőriztetni a kéményseprést végző szolgáltatóval. Ezért álláspontjuk szerint ezen vizsgálatok alkalmával a légellátási zavarok feltárásával, ellenőrzésével is nekik kellene foglalkozni, annál is inkább mert a probléma forrása nem kizárólag a földgáz tüzelőanyaghoz köthető.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában