Helyi közélet

2014.11.27. 13:34

Őrzik és teremtik a hagyományt

Debrecen - Szerelmet, fájdalmat, jövőt és természetet énekelnek meg a karikázó nők.

Debrecen - Szerelmet, fájdalmat, jövőt és természetet énekelnek meg a karikázó nők.

Meg kell mutatni milyen fontos szerepet tölt be a karikázó a néptáncban - mondta Törökné Csécs Lenke, a Főnix Néptáncegyüttes művészeti vezetője, aki fesztivált szervezett, mert megütötte a fülét egy e műfajt rangján alul kezelő elszólás. – A szokásos Déri Múzeum előtti március 15-i fellépésen hallottam: „én egy karikázóért nem megyek oda”, pedig a női körtáncok nélkül meggyőződésem, hogy nem lennének ma ilyen szép csárdások sem - mondta a 25. jubileumi évfordulóját ünneplő hagyományőrző egyesületet képviselő Törökné Csécs Lenke.

A néptáncos rendezvények színes palettáján hiánypótló I. Országos Karikázó Fesztivált november 29-én rendezik meg a DMK Csapókerti Közösségi Házában. Az esemény 10 órai megnyitóját követően dr. Ratkó Lujza néprajzkutató ismerteti meg az érdeklődőkkel a karikázók rituális gyökereit. A résztvevők mézeskalácsot díszíthetnek és keszkenőt varrhatnak a népművész mesterek segítségével. Délután rangos, országosan elismert zsűri előtt méri össze tánctudását nyolc együttes.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában