Helyi közélet

2014.11.05. 14:29

Lépfene-ügy: volt, nincs

Debrecen - A debreceni állatkertben még tavasszal tragikus véget ért egy jószándékú felajánlás.

Debrecen - A debreceni állatkertben még tavasszal tragikus véget ért egy jószándékú felajánlás.Idén nyáron Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 36 szarvasmarha hullott el lépfenefertőzésben. Amint arról a Naplóban még tavasszal beszámoltunk, egy esztári gazda tehene is lépfenében pusztult el.

Megette, elpusztult

A gazda jószándékkal felajánlotta a szarvasmarha húsát a Debreceni Állatkertnek, ahol azonban a jótékonysági akció tragikus fordulatot vett. Az állatkert oroszlánja (miután jól belakmározott a fertőzött marhahúsból) szintén elpusztult, a hatóságok pedig az állatkertet három hétre karanténba zárták. A hatóságok mostanra lezárták a lépfene-ügyet. Mint a közleményükből kiderül: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei népegészségügyi, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi szakigazgatási szervek gyors és összehangolt intézkedéseinek köszönhetően széleskörű járvány nem alakult ki, és valamennyi, lépfenével megfertőződött ember felépült a betegségből.

Tömegesen oltottak

A lépfenefertőzéssel érintett két megyében a hatóság szakemberei összesen több mint 14 ezer állatot oltottak be négy nap alatt, több mint 8000 milliliter vakcina felhasználásával. A járványügyi intézkedések részeként a szakemberek a megbetegedett állatok tartási helyén és annak 200 méteres körzetében mintegy 11 ezer négyzetméternyi területet fertőtlenítettek összesen 3.450 liter klórlúggal.

HBN


Szóljon hozzá Facebookon!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="466">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában