Helyi közélet

2014.11.14. 08:41

Felnőtté lett testvérmúzsák

Debrecen - Vasárnap kiállítással ünnepli születésnapját a Konzervatórium Galéria.

Debrecen - Vasárnap kiállítással ünnepli születésnapját a Konzervatórium Galéria.

Egy éjszakába nyúló Duna parti beszélgetés a művészetről, a gazdasági életről, néhány jó barát és a gondolat, hogy Debrecenbe is elérjen Szentendre kinyújtott karja – mindezek eredménye az idén felnőttkorba lépő Konzervatórium Galéria.

– A kiállítóteremnek helyet keresve jártam a várost, amikor megpillantottam a régi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát. Ahogy az épületre néztem, tudtam, a zene és a képzőművészet testvérmúzsák, ezért ez a legideálisabb hely, ahol kibontakozhatnak a művészek – emlékezett vissza a kezdetekre Debreceni Tamás, a galéria megálmodója. Mint mondta, az azóta eltelt idő alatt mintegy 200 kiállítást rendeztek, közel 300 képzőművész és még több zeneművész mutatta meg tehetségét a közönségnek a galériában szerte a világból.

Lelkek dübörgése

– Minden alkotó megérdemli a „kifutópályát”. Évről évre igyekszünk bemutatni az ifjú művészeket, a sors, az idő és a szakma pedig később eldönti, ki mennyit ér. Egy alkalommal a Liszt-terembe szerveztünk a Bohém Hangulat kiállítást. A vendégek leültek a székekre, frakkban megérkezett a művészhallgató, meghajolt, majd leült a hangszer mellé és a térdeire helyezte a kezeit. A közönség várta, mikor kezdődik az előadás, de a zongorista mozdulatlan maradt. Rövid időn belül bekiabáltak, miért nem kezdi már el, talán elfelejtette? A művész ekkor meghajolt, kiment a teremből én pedig odasétáltam a színpadra, közölni a vendégekkel: önök a csend hangjait hallhatták – idézte fel a történteket. Mint mondta, érezni kell a zene szépségét, az egymás iránti tiszteletet, a művészi kifejezés sokszínűségét és a lelkünk dübörgését.

Csemege

– Mindenkinek szüksége van a kultúrára, hogy egy kicsit „Lisztesedjen”, mint az az ember, aki akaratlanul is a malomba betér – tette hozzá. Kiemelte, a galériában az elmúlt években egyre nagyobb hangsúllyal bír a Bohém Hangulat kiállítás, ahol nem csupán karikaturisták mutathatják be alkotásaikat, hanem a zenével párhuzamosan együtt hatva igazi kulturális csemegét szolgáltatnak a közönség számára.

Megjegyezte, az elmúlt közel húsz év bizonyítja, megvalósult a galéria célja: a zenei intézmény szellemiségével és a képzőművészet testvériségével a kultúra iránti igény észrevétlenül ivódott be a tudatunkba.

HBN-SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában