Helyi közélet

2014.11.28. 15:50

Dombormű Hajdúdorogon a kiemelkedő személyiségeknek

Hajdúdorog - Újabb domborművel gazdagodott a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kerítésének képcsarnoka.

Hajdúdorog - Újabb domborművel gazdagodott a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kerítésének képcsarnoka.A város polgármestere, Csige Tamás nagyon fontosnak tartja, hogy méltón emlékezzenek értékeikről és kitüntető címmel ismerjék el a hajdúdorogiak küzdelmét. Ennek szellemében adományozta Hajdúdorog városának Jaczkovics Mihály külhelynökről készült bronz domborművet, melyet Győrfi Lajos szobrászművész alkotott. E dombormű Jaczkovics Mihály halálának százéves évfordulójára készült, ő a magyar görögkatolikusság egyik legodaadóbb és leglelkesebb vezére volt.

Ezt megelőzően olyan kiemelkedő személyiségek kaptak helyet a képcsarnokban, mint dr. Kocsis Miklós volt tanácselnök, dr. B. Papp János volt gimnáziumigazgató, Görögh Péter a szegény sorsú gyermekek támogatója.

- Legutóbb 2011. június 3-án tisztelegtek a nemzeti összetartozás napja előtt egy domborművel, a következő évben pedig a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye 100 éves évfordulójának tiszteletére tartott Centenáriumi Emlékhét méltó befejezéseként a Görögkatolikus Székesegyház került megörökítésre dombormű képében. A bensőséges ünnepségen Mislovics Andrea muzeológus Jaczkovics Mihály gondolatával köszöntötte a megjelent vendégeket: „Sok szép eszme megvalósítására vannak hivatva e nemes város lakói”. A rövid történelmi visszatekintést követően dr. Kiss Andorné, Jaczkovics Mihály dédunokája - aki a hajdúdorogi egyházi iskolarendszer kiépítéséért példamutató küzdelmet folytatott - tartotta meg visszaemlékezését. A személyes élményekkel átszőtt beszédet követően Csige Tamás polgármester és Jaczkovics Mihály dédunokái, Káplár Istvánné és Krecsmáry Györgyné leleplezték a domborművet. Ezután az emléktáblát megáldotta és megszentelte Dalanics Zoltán parókus. A történelmi arcképcsarnok létrehozására szolgáló kerítés gazdagítása, nemcsak a jelen emberének feladata, hanem az utánunk következő generációknak is fontos, hiszen az idővel a térség egyik sajátos látványosságai közé nőheti ki magát, amely zarándokhellyé is válhat - hangzott el.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában