Helyi közélet

2014.11.04. 19:45

Az ellenőrzések dacára is koldulnak

Debrecen - A közterület-felügyelet 11 esetben intézkedett úttesten kéregetők miatt.

Debrecen - A közterület-felügyelet 11 esetben intézkedett úttesten kéregetők miatt.

Az Árpád, illetve a Bem tér, a Faraktár utca és a Szoboszlói út csomópontjai a legnépszerűbbek az autók között kéregetők körében. A hétfő este elgázolt férfi „törzshelyének” a Faraktár és a Rakovszky utcák kereszteződése számított, ahol mankójával sokszor vakmerően lavírozott ablakról ablakra.

A piros lámpánál történő koldulásról szinte napra pontosan egy éve írtunk (2013. október 25.). Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület-felügyelet (DKF) hatósági osztályvezetője lapunknak akkor azt mondta, nyolc–tíz fő koldul rendszeresen szabályellenesen. Keddi megkeresésünk alkalmával arról tájékoztatott, hogy többségében ma is ugyanazok a személyek kéregetnek, mint az elmúlt években.

A koldulás szabályai sem változtak: némán ülve szabad; közúti forgalomban, gyermek társaságában vagy a járókelőket leszólítva viszont nem. 2012 óta az ülve történő néma koldulás nem szabályellenes – derül ki a hatályos jogszabályokból. Tőzsér Gyula kérdésünkre azt írta, idén a DKF 11 esetben intézkedett úttesten, járművek között közlekedő személyek ellen, és 32 esetben olyan személlyel szemben, aki a közterületen a járókelőket leszólítva kért pénzt.

A megyei rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint Debrecenben a rendőrség balesetmegelőzési jelleggel, napi szinten, visszatérően ellenőrzi a forgalmas útkereszteződéseket. Mint írták, azt tapasztalják, hogy rendszeresen koldulnak az úttesten. A szóvivő azt írta, ha a járőrök gyalogos szabálysértést észlelnek, a fokozatosság elvének betartása mellett figyelmeztetnek, a visszaeső szabálysértők esetében viszont helyszíni bírságot szabnak ki, illetve szabálysértési feljelentést is tesznek.

Tőzsér Gyula tavaly kérdésünkre azt felelte, hogy a piros lámpánál történő kéregetés a közforgalmat veszélyezteti, ezért a közterület-felügyelőknek kötelességük feljelentést tenni. Arról is beszélt, hogy nem tartja jó megoldásnak a pénzbüntetést, mivel nincs visszatartó ereje.

A kérdéseinkre érkezett válaszokból kitűnik – noha azt konkrétan egyik sem tartalmazza –, a járművek közötti kéregetést akkor lehetne megelőzni, ha az autóvezetők nem adnának pénzt a koldulóknak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában