Helyi közélet

2014.11.07. 15:06

A miniszter szerint nincs túl sok jogász

Debrecen - Idén száz éve kezdődött meg a jogászképzés a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - Idén száz éve kezdődött meg a jogászképzés a Debreceni Egyetemen.Jelenleg minden 20. diplomás ember rendelkezik hazánkban jogi végzettséggel. A statisztika azt mutatja, hogy a jogászokat a munkaerőpiac felveszi, vagyis jelenleg nincs túlképzés ilyen szakemberekből – jelentette ki az igazságügyi miniszter a Debreceni Egyetemen ahol azt ünnepelték, hogy az intézményben száz éve kezdődött meg a jogászok hallgatók oktatása. Trócsányi László hangsúlyozta, hazánkban jelenleg nyolc helyen folyik jogi képzés, a specializációk helyes irányba tartanak. Ugyanakkor zajlik a rendszer átvilágítása, a munkával miniszteri miniszteri biztost bízott meg.

Történelem

Debrecenben több mint két évszázados múltra tekint vissza a jogászképzés, mely eleinte a Református Kollégiumban zajlott. Az egyetem 1914. ősze óta foglalkozik ezzel – ismertette az ebből az alkalomból tartott konferencián a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Dr. Szabadfalvi József elmondta: Budapest és Kolozsvár után itt volt az ország harmadik erre szakosodott fakultása, ahol olyan kiváló professzorok tanítottak akik jelentős szerepet játszottak a közéletben is. Az egyetem főépületét 1932-ben adták át, mellyel jelentősen javultak az oktatás körülményei. Az egyik legnépszerűbb képzési hely komoly károkat szenvedett a második világháborúban. A világégést követően az új oktatáspolitika jogász ellenes volt, így 1949-ben úgy döntöttek, hogy megszüntetik a debreceni jogi képzést.

A rendszerváltás után felmerült az igény a jogi kar újraindítására, mely 1996. szeptemberében történt meg. A képzés száz nappalis hallgatóval kezdődött. A szakemberek biztosításával a szegedi és a miskolci egyetem sokat segített – derült ki a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánjának beszédéből. Dr. Szabadfalvi József arról is beszámolt, hogy jelenleg több mint kétezren tanulnak náluk.

Melegség a szívben

A centenáriumi ünnepség résztvevőit dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora is köszöntötte, aki úgy fogalmazott, hogy a debreceni jogászképzés egy olyan száz éves történet, amelynek kapcsán melegség önti el a szívünket. A jogi karnak hányatott sorsa ellenére rendkívül jó eredményei vannak. – A Debreceni Egyetem lehetőségeihez képest ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy a jogi kar éljen és virágozzék – jelentette ki.

Tudásbázis

A jogi oktatás Debrecenben 1800-ban kezdődött a Református Kollégium falai között és 1910-re a hazai jogakadémiák között az élre került. 118 év alatt 25 professzoruk volt – ezt már Fekete Károly, a Református Hittudományi Egyetem rektora idézte fel.

Debrecen új polgármestere, dr. Papp László ehhez azt tette hozzá, hogy az egyetem az első világháború kitörésekor olyan helyzetben kezdett bele a jogászképzés felépítésébe, amikor sokan éppen rombolni akartak.

HBN-OCs

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában