Helyi közélet

2014.11.08. 20:22

A Kántus védjeggyé vált

Debrecen - A Debreceni Református Kollégiumi Kántus 275. jubileumi koncertjére várták a Nagytemplomba a közönséget szombaton este.

Debrecen - A Debreceni Református Kollégiumi Kántus 275. jubileumi koncertjére várták a Nagytemplomba a közönséget szombaton este. Nem egyszerű, hanem igazi, egyedülálló közösséget alkotnak a korábbi és mai énekesek, karnagyok, összekovácsolja őket a Kántus, és a Református Kollégium – fogalmazott Kovács Gergely felügyelőtanár. Régi hagyományok birtokosai és folytatói vagyunk; ez a szabályzat nélküli diákkör nemcsak folyamatosan működni tudott, hanem példás munkát végzett – tette hozzá.

A diákok kórusa védjeggyé vált az évszázadok során, Jókai több művében emlegette, ha a városról írt. A Kántus sokat tett a Csokonai-kultusz életben tartásáért, a közösség ereje kiemelkedő, nemzedékeken átívelő.

Szombaton a zsúfolásik megtelt Nagytemplomban Esterházy Pál, J. P. Sweelinck, S. Rachmaninov, Gárdonyi Zoltán, G. F. Händel, Szokolay Sándor, Kodály Zoltán és Berkesi Sándor művei hangoztak el. Közreműködtek: Pinczésné Gönczi Hajnalka (szoprán), Győrfiné Hovancsek Tünde (alt), Kurgyis Tamás (tenor), Gánóczy György (basszus), a Kántus mai és egykori énekesei és a Kodály Zoltán Zenei Szakközépiskola és Zeneiskola kamarazenekara. Vezényelt: Ablonczy Katalin, Arany János és Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában