Helyi közélet

2014.10.06. 19:08

Videó: Bottal a kezében rohant a táncosok közé Debrecenben!

Debrecen – Csaknem kirúgták a Kölcsey Központ oldalát hétfőn.

Debrecen – Csaknem kirúgták a Kölcsey Központ oldalát hétfőn.

Persze korántsem holmi garázda cselekedetnek lehettek szemtanúi a Debreceni Ősz sajtótájékoztatónak résztvevői, hanem a Debreceni Népi Együttes leányai-legényei adtak ízelítőt a második alkalommal megrendezendő Cívis Cuháré programjából, nagyiváni táncokból, magával ragadó lendülettel: duhogó csizmákkal, szoknyasuhogással.

Műsorukból a meghökkentő fordulat sem hiányzott: az előadás közepe táján, a sajtótájékoztatót tartó személyek közül, az asztal mellől egyszer csak felpattant Hercz Vilmos – a népi együttes művészeti vezetője, a Főnix kulturális menedzsere –, és bottal a kezében iramodott a táncolók közé. Derekasan megforgatta a husángot, majd forgott ő is egy-kettőt táncosaival. Persze még inkább meglepődtünk volna, ha ugyanezzel a Hercz Vilmos mellett helyet foglaló alpolgármester, Papp László rukkol elő…

Előzőleg Hercz Vilmos biztosította arról a jelenlévőket: a népművészet ünnepe lesz október 24-én a Kölcsey Központban, amikor is négy helyszínen, párhuzamosan zajlanak a Cívis Cuháré – II. Kárpát-medencei Népművészeti Találkozó programjai. A vezető elmondása szerint a Bényi Árpád-teremben az ifjú népzenészek, énekesek adnak kamarakoncerteket, a nagyteremben a Kárpát-medence legszebb táncait mutatják be, a népművészi ifjú mestereivel, a bálteremben pedig ingyen táncházba várják az érdeklődőket a kisebbségek táncaival: izgalmas méhkeréki, illetve cigány táncokkal ismerkedhet a táncolni sem rest nagyérdemű. A Modem kertjében népi játszóteret alakítanak ki, a művészeti központ további terein pedig minikoncerteken szolgálnak muzsikával.

18 órától tartják a Fölszállott a páva gálakoncertjét. Hercz Vilmos ezzel kapcsolatban rámutatott arra a jelenségre, hogy újabb tömegek vonzódnak a néptánc iránt: minden nagyobb itteni táncegyüttes köré gyűltek mostanában kezdő felnőtt táncosok, s az is lehet, hogy ez a Fölszállott a páva vonzerejének köszönhető. Erre a nemzedékre nagy szilágysági táncrendet fognak bízni ezen az estén Hercz Vilmosék; mint előrebocsátotta, hetven-nyolcvan ilyen párra is számíthatunk a műsorban.

Akinek pedig mindezek után is viszket még a talpa, ne búsuljon: éjszakai táncház is lesz.

HBN-FGY


Debrecen – A szabadságharc tábornokainak vértanúságáról is megemlékeztek hétfőn a Debreceni Ősz programsorozatát ismertető sajtótájékoztatón: Ecsedi Petra, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola tanulója énekelte el Az aradi tizenhármak balladáját.


Debrecen – Eseményteljes időszak nézhet a közönség: két és fél hónapon keresztül, összművészeti merítkezéssel kínál programokat a Debreceni Ősz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában