Helyi közélet

2014.10.10. 12:13

Új műtéti eljárással gyógyítanak Debrecenben

Debrecen - Már jól van az az idős férfi, akit hasi főverőér kóros tágulata miatt egy újfajta műtéti eljárással, úgynevezett stentgraft beültetéssel operáltak meg október 9-én a debreceni Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán – tudatta pénteken az intézmény.

Debrecen - Már jól van az az idős férfi, akit hasi főverőér kóros tágulata miatt egy újfajta műtéti eljárással, úgynevezett stentgraft beültetéssel operáltak meg október 9-én a debreceni Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán – tudatta pénteken az intézmény.– Hasi ultrahang készítése közben, véletlenül derült ki, hogy a betegnek hasi aneurysmája, vagyis kóros értágulata van – tájékoztatott Tóth Csaba Zsigmond, a Kenézy Kórház végtagsebészeti osztályának vezető főorvosa és a Klinikai Központ Sebészeti Intézet érsebész szakorvosa. – Ha ennek átmérője öt centiméternél nagyobb, műtétre van szükség, mert ha kilyukad, akkor néhány perc alatt a beteg életébe kerülhet.

Érprotézis beültetésével orvosolták a problémát, azonban a hagyományos eljárás, a nyílt hasi műtét helyett egy sokkal kíméletesebb módszert alkalmazva.

– Régiónkban először a Kardiológai és Szívsebészeti Klinika katéteres laborjában hajtottuk végre az új típusú műtétet, melynek során a combverőeret megnyitva, az éren keresztül vezettünk be egy belső érprotézist – úgynevezett stentgraftot –, amit az érben nyitottunk ki, és ezzel zártuk ki a kóros tágulatot a keringésből. Az Amerikában egyénre szabottan gyártott eszköz tulajdonképpen egy rugalmas, az éren keresztül a megfelelő magasságig felvezethető fémháló, amit teflonszerű anyag borít, így az nem engedi át a vért. A beteg szempontjából is kíméletes műtét a gyógyulást és lábadozást több hétről néhány napra csökkenti – magyarázta a műtétet végző érsebész.

A három órás operációt egy hét főből álló orvoscsoport végezte. A klinika és a Kenézy Kórház szakemberei mellett Nemes Balázs, a budapesti Semmelweis Egyetem tapasztalt szakembere segítette a munkát.

– Mostantól a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében is rendszeresen végzi majd a speciális műtétet egy kardiovaszkuláris csoport – hangsúlyozta Édes István, a Kardiológiai Intézet igazgatója.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában