Helyi közélet

2014.10.07. 18:00

Perpatvarrá vált az élménypark

Sáránd - A vállalkozó az önkormányzatot hibáztatja, a település ragaszkodik az igazához.

Sáránd - A vállalkozó az önkormányzatot hibáztatja, a település ragaszkodik az igazához.Biztatóan indult egy beruházás Sáránd határában, azonban a kezdeti lendület megakadt. A cég vezetője, Varga András a helyi önkormányzatot hibáztatja. Elmondása szerint 2009-ben kereste meg a település vezetését, hogy pályázati és saját tőke bevonásával élményparkot létesítsen egy elhanyagolt terület használatba vételével. Tervét a képviselő-testület támogatta, elkezdődött az előkészítés. A cég 2011 novemberében uniós támogatást nyert, decemberben pedig előszerződést kötött az önkormányzattal a terület 20 éves bérbevételéről. Varga Andrásék elkészíttették az építési terveket, együttműködési megállapodást írtak alá a partnerekkel, és előkészítették a következő fejlesztési ütem pályázatát. A végleges szerződést azonban nem sikerült megkötni: az előszerződés szerinti, végleges tartós használatba adási szerződést ugyanis a település polgármestere nem írta alá. A munka így nem kezdődhetett meg és a cég az újabb pályázatát sem tudta benyújtani. Közel egy éves huzavona után a vállalkozás 2012 novemberében a Debreceni Járásbírósághoz fordult és keresetben kérte a végleges szerződés létrehozását. Keresetüknek a bíróság helyt adott és részítéletében – 2013 márciusában – létrehozta a fejlesztéssel érintett területre vonatkozó tartós használatba adási szerződést az előszerződés szerinti tartalommal. A beruházást így csak az engedélyek beszerzését követően, 2013 júniusában tudták megkezdeni.

Egyelőre nem jogerős

A cég közben kártérítés jogcímén is bírósághoz fordult, ugyanis nekik kellett eltávolíttatni az élménypark számára kiszemelt területről az ott felhalmozódott kommunális hulladékot, mivel az önkormányzat – bár kötelezettsége volt a hulladékmentesítés – megtagadta azt. A Debreceni Járásbíróság ez év szeptember 2-ai – nem jogerős – ítéletében a sárándi önkormányzat ellen döntött, 1,7 millió forint és kamatai megfizetésére kötelezve a települést. Az önkormányzati „időhúzás” következményeként fennmaradt közel tízmilliós kárösszeg tekintetében – amennyiben nem sikerül megállapodni – a per tovább folytatódik. Mindezek mellett a projekt jelenleg 75 százalékos készültségben van, novemberig igyekeznek befejezni.

HBN


Önkormányzati tulajdonra nem!

A vállalkozó a bérbe adott, azaz az önkormányzat tulajdonában lévő területre jelzálogjogot szeretett volna bejegyezni, ehhez nem járultam hozzá, és ezért nem jött létre a tartós használatba adási szerződés aláírására – válaszolta kérdésünkre Nagy Józsefné, Sáránd polgármestere. Mint elmondta, a jelzálogjog bejegyzése azt jelentette volna, hogy a beruházó az önkormányzati tulajdonra hitelt vehetett volna fel, ezt semmiképpen nem engedélyezte.

– A problémák, majd a perek ekkor kezdődtek. A beruházó 11 millió forint kártérítést követelt a településtől. Ezt elutasította a bíróság, mint ahogy azt is, hogy az önkormányzati tulajdonra jelzálogot jegyezhetett volna be. Tehát az eredeti tartalommal lehetett megkötni a szerződést. A szemét elszállításával kapcsolatos pert első fokon elveszítettük, de a költség megfizetését nem tartjuk jogosnak – hangsúlyozta a polgármester, aki október 6-án visszavonta polgármesteri jelöltségét, mondván, 20 évig vezette Sárándot, de mára elege lett a fenyegetésekből, a személyeskedésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában