Helyi közélet

2014.10.18. 09:24

Füstölő gondolatok, kristályosodó elmék

Debrecen - Az a legnagyobb baj, hogy az orvosok nem tudják, pontosan mivel állnak szemben.

Debrecen - Az a legnagyobb baj, hogy az orvosok nem tudják, pontosan mivel állnak szemben.

Ingyenes házhoz szállítás, nagyobb mennyiség rendelése esetén kedvezmény az árból, a legnépszerűbb közösségi oldalon nyereményjáték: akár webshop is lehetne, de nem az. Dizájnerdrogokat árusító oldalt böngészgetek. A honlap persze felhívja a figyelmet, hogy termékeik nem tartalmaznak kábítószernek, pszichoaktív anyagnak minősülő hatóanyagot, ezért forgalmazásuk és rendeltetésszerű felhasználásuk semmilyen jogszabályba nem ütközik. Ugyanakkor nagybetűvel hangsúlyozza: termékeik emberi és állati fogyasztása tilos és életveszélyes…

Fogyasztói lelkület

Dr. Andrássy Gábor pszichiáter szerint a fogyasztói társadalom mentalitása miatt működhetnek az ehhez hasonló oldalak. – Az emberek nem tudják, mit vásárolnak, de meggyőződésük: ami az interneten van, biztonságos. Ez nem csupán a dizájnerdrogokra, hanem a különböző fogyasztótablettákra, táplálékkiegészítőkre is vonatkozik. A drog esetében ez másként esik latba: a felhasználók egy része elhiszi, hogy amit kap, az az, ami, és a „reklám” szerint nem esik törvényi szabályozás alá, ám ebben sosem lehetnek biztosak. A vásárlói kultúra fejlesztésével talán javulhatna a helyzet, de amíg nem viszonyulunk kritikusan hozzájuk, addig nem fog – szögezte le a szakember. Az internetes terjesztés, vásárlás igen gyors, és úgy tűnik, nincs eléggé ellenőrizve, úgy táplálékkiegészítők, mint drogok terén. Az internet felgyorsította a kereskedelmet, nehezen ellenőrizhetővé tette, pillanatok alatt válnak hozzáférhetővé termékek: a drogárusok csupán kihasználják a lehetőséget, „hasítanak egy szeletet a tortából”. Nincs minőségi ellenőrzés, és csupán néhány, nehézkesen meghozott szabályra kell odafigyelniük. Ez ellen jelenleg a korai jelzőrendszerek fejlesztésével lehetne védekezni, vagyis az információcsere gyorsításával.

Ismeretlen molekulák

A kereskedők kizárólag a hatóság által megvizsgált, száz százalékban „C”-lista-mentes anyagokkal foglalkoznak – tudni meg a leírásból, majd a terméklistát vizslatom. PB-4905 és ACC-76 Cannabionid, White Angel kristály, Herbál füstölő, Dextion tabletta. Ugyanakkor a pszichiáter számára ismeretlenek az említett szerek. – Ha behoznak egy beteget, aki ezek közül használt valamit, nem tudom, hogyan kezeljük. A legnagyobb baj, hogy ezek az anyagok nem jutnak el az egészségügyhöz, ezért nem tudjuk, mivel állunk szemben. Ha a beteg ismeri, amit használt, jobb eséllyel indulunk a kezelés során – hangsúlyozta. A másik nagy gond a dizájnerdrogok nem megfelelő törvényi szabályozása. A szakértő szerint, mire odáig jutnak a hatóságok, hogy tiltólistára kerül az anyag, addigra megváltoztatják a molekulát, és jogi szempontból már nem ugyanarról a szerről beszélhetünk. Sajnos nagy valószínűséggel az illető szer hatását is befolyásolja a változtatás, például a hatáserősséget, egyes tüneteket, esetleg a hozzászokás mértékét.

– A dizájnerdrogok szerkezetét állandóan változtatják, ezért is nevezik azokat tervezett kábítószereknek. Mindig lesz ember, aki csinálja, és aki veszi ezeket az anyagokat, ami pillanatok alatt beszerezhető. A világhálón például találhatunk olyan növényvédő szert árusító webshopot, ami külön felhívja a figyelmet: „kezdő kertészek” óvatosan használják. Ezen a honlapon konkrétan a kábítószer készítéséhez szükséges eszközöket kínálják számunkra, mint a kerti munkához elengedhetetlen kellékeket.

Hívom a számot…

Visszatérve a terméklistához, az árakat figyelem, de nem a legolcsóbb anyagokról van szó. Egy tabletta mellett döntök, az egyetlen, amit nem súlyra, hanem darabra adnak. Nyolcezer forintért nyolc darabot küldenek. A rendelt pirulák két hét elteltével sem érkeznek, ezért a kapcsolattartó telefonszámon érdeklődöm annak érkezéséről. Egy férfihang a vonal túlsó oldalán közli, nincs a tablettából. E helyett egy kristályt ajánl és a füstölőt, utóbbit választom. Kérdés, ha meg is érkezik, mi lesz az pontosan?

HBN-SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában