Helyi közélet

2014.10.03. 15:45

Fájdalommentes, gyors, ráadásul életet menthet!

Debrecen - A nők egyharmada belehal, pedig az időben felismert mellrák gyógyítható.

Debrecen - A nők egyharmada belehal, pedig az időben felismert mellrák gyógyítható.

Hétezerrel nő évente hazánkban az emlődaganatos betegek száma. – A magyar nők körében az emlőrák a második leggyakoribb daganatfajta a tüdőrák után. Napjainkban mintegy negyvenezer nőt kezelnek emlődaganattal. A betegek főként a 65 év fölötti, idősebb nők, de egyre jellemzőbb, hogy fiatalabb korban jelentkezik a betegség – tájékoztatott Horváth Zsolt egyetemi docens a mellrák elleni küzdelem október 1-jei világnapja kapcsán.

A veszélyeztetettebbek

A Debreceni Egyetem Onkológiai Intézetének igazgatója szerint különösen azok a lányok, asszonyok veszélyeztettek, akinek az elsőfokú rokonainál korábban már előfordult emlődaganat. Nekik mindenképp tanácsos évente részt venni a szűrővizsgálaton, míg az ilyen rizikófaktorral nem rendelkező nőknek 45 éves kor felett kétévente javasolt az ellenőrzés – olvasható az egyetem közleményében.

Havonta egyszer

Az onkológus fontosnak tartja, hogy már a fiatal lányok is megtanulják az önvizsgálatot, és szokássá váljon, hogy havonta egyszer áttapintják melleiket. Az emlőrákra ugyanis különösen igaz, hogy minél korábbi stádiumban fedezik fel, annál jobbak a gyógyulási esélyek.

Hatékony terápiák

– Egy egy centiméteres, áttét nélküli daganat esetében a tízéves túlélési esély 90 százalék fölött van. Ma már nagyon hatékony kemo-, hormongátló, és biológiai terápiák állnak rendelkezésre, melyek segítségével meg lehet gyógyulni az emlőrákból. Az operációk többsége pedig emlőmegtartó műtét, köszönhetően az új sebészeti eljárásoknak, rekonstrukciós lehetőségeknek és sugárterápiás módszereknek – tette hozzá Horváth Zsolt.

HBN-DE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában