Helyi közélet

2014.10.07. 12:28

Az ítélettel és a vádirattal is elégedetlenek

Debrecen - Alig egy órás tárgyalás után október 17-ére napolta az ítélethirdetést kedden az Új Magyar Gárda Mozgalomhoz (ÚMGM) kapcsolódó személyek perében a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék.

Debrecen - Alig egy órás tárgyalás után október 17-ére napolta az ítélethirdetést kedden az Új Magyar Gárda Mozgalomhoz (ÚMGM) kapcsolódó személyek perében a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék.

A 2013. január 22-ei, a Debreceni Járásbíróság által hozott első fokú ítélet – bűncselekmény hiányában – felmentette D. Barnabást és 12 társát; az ügyész szerint azonban a döntés megalapozatlan, a bíróság nem vizsgálódott kellő alapossággal, tényállása hiányos; ezért az ítélet hatályon kívül helyezését és az eljárás megismétlését kérte. Ellenben az ügyvéd úgy véli, a vádirat nem törvényes, nem bizonyított, hogy bárki bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, már csak azért sem, mert azt sem állapították meg, hogy egyenként (állítólagosan) ki mit tett.

A per tárgya, hogy a Fővárosi Bíróság által 2008 decemberében feloszlatott Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet (MG) utódjaként működik-e az ÚMGM, és tagjai nyilvántartott, katonai, hierarchikus rendszerben tevékenykednek-e?

Az elsőrendű vádlott, D. Barnabás az utolsó szó jogán elmondta, vádlott társai a barátai, parancsszó soha nem hangzott el köztük; a szabadban történt tevékenységeik során látható volt, hogy nem viselnek egyenruhát, a maguk körében honvédelmi oktatást végeztek, és amikor arra volt szükség, a gátakon az árvíz ellen védték a házakat, a roma kisebbség házait is. Egy másik tag arról beszélt, máig nem tudja, mivel vádolják, úgy érzi, meghurcolják, s nevetségesnek mondta, hogy a 21. században bizonyítéknak tekintik, hogy egy számítógépen megtalálták a nevét.

HBN


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="450">


Debrecen - 13 vádlottja van a Magyar Gárda tagjait érintő pernek, melyet ma tárgyal a Debreceni Törvényszék.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában