Helyi közélet

2014.10.17. 11:37

A szürke marha hajtó útjainak „találkozása”

Balmazújváros - A magyar szürke szarvasmarha története sok szállal kötődik nemcsak a magyarság, hanem Európa múltjához is.

Balmazújváros - A magyar szürke szarvasmarha története sok szállal kötődik nemcsak a magyarság, hanem Európa múltjához is.Balmazújváros volt a házigazdája a „Magyar szürkék útja- Oxenweg” kétnapos nemzetközi konferenciának, melyet október közepén szerveztek meg. A régi hajtó utak menti nemzetek (osztrák, német, lengyel) a szakmai disputa mellett megismerkedtek Újváros, Hortobágy, Nánás és Böszörmény nevezetességeivel. Feltérképezték az újvárosi határban az egykori hajtó utakat, csárdahelyeket és kurgánokat. Valamint sor kerül egy helyi turisztikai program kidolgozására is. Az év végére ennek a programnak köszönhetően a Diákszálló konferenciaházzal bővül. A hajdúböszörményi és a balmazújvárosi Oxenweg projektek is bajorországi szakmai tanulmányúttal zárulnak.

Gencsi Zoltán felelevenítette a konferencia előzményeit, mely szerint 2003-ban Bajorországban fogalmazódott meg az ötlet, miszerint a középkori magyar marhakereskedelem országokon átvezető egykori hajtó útjai (oxenweg) váljanak tematikus turisztikai útvonalakká. 2004 nyarán került sor az első OxenFest rendezvényre, majd az augsburgi egyetem „Turisztikai értékteremtés” szemináriuma alapozta meg az első „Oxenweggel" kapcsolatos Leader projektet, amit még az év őszén jóvá is hagytak.

A hajtó utak menti települések gazdasági és turisztikai szereplői Oxenweg szemináriumokon vettek részt az augsburgi egyetemen, ezzel alapozták meg az önkormányzatok jövőbeli intézkedéseit és megindult az Oxenweg program társadalmasítása.

2008-ban őszén Hortobágyon három bajor, öt osztrák és négy magyar akciócsoport írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot. Öt évvel később a Hajdúk V.E. Hajdúböszörményben fogadta az Oxenweg konferenciát az első sikeres nemzetközi Leader pályázat keretei között. Akkorra készült el a magyar szürkét bemutató 40 tablóból álló vándorkiállítás német és magyar nyelven. A Szekeres kézműves család bemutatta az általuk tervezett, majd megalkotott magyar szürkét népszerűsítő termékeit. Idén tavasszal mutatták be a magyar szürkék útjáról szóló dokumentumfilmet és Gencsi Zoltán tollából az állatfajtát sokoldalúan ismertető, képekkel gazdagon illusztrált könyvet. Majd a város napján avatták fel a magyar szürkék útja emlékhelyén a Bíró Lajos szobrászművész alkotta „Magyar szürke bika” szobrot.

Ebben az évben a balmazújvárosi önkormányzatnak Leader pályázatai is támogatást nyertek a „Magyar szürkék útja- Oxenweg” nemzetközi programmal. Többek között Pozsonyi József nyugalmazott igazgató könyvet ír az újvárosi pásztorcsaládokról, film készül Kordás József csikós és Németi János juhász pusztai életéről. Mihalkó Gyula kalapos portáján családtörténeti kiállítás mellett pedig, a hortobágyi örökös pásztorok arcképcsarnokával és a kiveszőben lévő ősi mesterség tárgyi emlékeivel találkozhatunk.

HBN


Egy kis történelem

A magyar szürke szarvasmarha története sok szállal kötődik nemcsak a magyarság, hanem Európa múltjához is, évszázadokon át ez a szarvasmarha volt a nyugati országok húsforrása – adta hírül Gencsi Zoltán a konferencia kapcsán. Mint azt közleményében írta, történeti források szerint évente száz-kétszázezer vágóállatot hajtottak lábon a magyarországi legelőkről az osztrák, német és itáliai vágóhidakra. A hatalmas gulyákat nemcsak hajcsárok, kereskedők, hanem diákok és művészek is kísérték. A hajtóút mentén termékek, népszokások, hagyományok, kultúrák cserélődtek és találkoztak. A németek és az osztrákok mind a mai napig Európa egyik legjelentősebb kereskedelmi és kulturális útvonalaként tartják számon.


Eredmények

A „Magyar szürkék útja – Oxenweg” program nem csak a Leader keretei között erősödik. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

  • A magyar szürke megmentésével párhuzamosan a fajtát bemutató helyek létesültek szerte Magyarországon.
  • A magyar szürkét népszerűsítő rendezvények jöttek létre ( Kihajtási és behajtási ünnep, gulyásverseny, bikavásár, Magyar Szürke Vigadalom, Vókonyai pásztortalálkozó, Böszörményi csergetés, Böszörményi cifraszűr találkozó, stb.)
  • A magyar szürke húsa újra megjelenik a gasztronómiában.
  • A magyar szürke újra alapanyagot ad a kézműveseknek (szaru, csont, bőr, stb.)
  • Állandó kiállítás létesült a magyar szürke fajtáról Hortobágyon (2010).
  • Népdalgyűjtemények születtek a magyar szürkéről ( Hortobágyi gulyaállás, Címerünk a magyar szürke)
  • Radisics Milán fotóművész magyar szürkés kiállítása és fotóalbuma, valamint 24 oldalas cikke az National Geographic újságban.
  • Magyar szürke szobor állítása Hajdúnánáson.
  • Buczkó József tollából könyv született a hajdúnánási magyar szürke tenyésztésről.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában